fbpx

Uskoro aplikacija za prijavu nelegalnih aktivnosti u šumama TK

2 min. za čitanje

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona danas je potpisan Memorandum o saradnji sa Inicijativom za šumarstvo i okoliš – FEA, a u okviru Projekta „Aplikacija za anonimnu prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu uz pomoć građana – Faza II“.

Kako je istaknuto, radi se o omogućavanju građanima Tuzlanskog i drugih kantona da putem mobilne aplikacije prijave nelegalne aktivnosti u državnim šumama u Tuzlanskom kantonu. U okviru prve faze i prvog dijela ovog projekta ovu mogućnost dobili su građani Sarajevskog i Zeničko – dobojskog kantona, a sada se radi na proširivanju obuhvata aplikacije „Čuvajmo šume“ – saopćeno je iz Vlad TK.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Fedahija Ahmetović je kazao da su šume jedan od najznačajnijih prirodnih resursa u Bosni i Hercegovini i kao takve moraju ih staviti u prioritet zaštite.

– Mi smo jedan od sedam kantona potpisnika ovog memoranduma i u preostaloj fazi očekujem da će ga potpisati i ostali kantoni. Ova aplikacija je namijenjena građanima, tako da oni, sa svojih telefona, direktno mogu, ukoliko uoče bilo kakve ilegalne aktivnosti u šumama Tuzlanskog kantona, to i prijaviti – naveo je Ahmetović.

Predstavnica Inicijative za šumarstvo i okoliš – FEA Lejla Hukić je navela da se radi o projektu koji se implementira u okviru USAID-ovog programa Podrška građanima u borbi protiv korupcije.

Po njenim riječima, u okviru ove, druge faze i građani Tuzlanskog kantona će vrlo brzo, putem mobilne aplikacije „Čuvajmo šume“ moći prijavljivati sve ono za šta sumnjaju ili znaju da su ilegalne aktivnosti u šumama.

– Osim ilegalne štete građani imaju prijaviti i druge nelegalne aktivnosti, kao što su ilegalna gradnja na državnom šumskom zemljištu, bespravno odlaganje otpada na državnom šumskom zemljištu ili slično – zaključila je Hukić.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments