fbpx

Ursula von der Leyen danas stiže u BiH

3 min. za čitanje

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas stiže u službenu posjetu Sarajevu u sklopu svoje balkanske turneje.

Posjetu regionu Von der Leyen je počela u ponedjeljak posjetom Sjevernoj Makedoniji, a zatim je imala sastanke sa najvišim zvaničnicima na Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji.

Balkansku turneju završava u glavnom gradu BiH gdje će razgovarati sa članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto.

Tokom posjete, predsjednica Evropske komisije će predstaviti Plan rasta za Zapadni Balkan (The Growth Plan for the Western Balkans) kao i plan puta regije ka Evropskoj uniji.

Von der Leyen će završiti posjetu ceremonijom predaje novih stanova za 27 porodica u Vogošći koji su korisnici Regionalnog programa stambenog.

Uoči njenog dolaska Predstavnički dom Parlamenta BiH jednoglasno je usvojio rezoluciju u kojoj je pozvao EU da otvori pregovore o članstvu BiH.

Evropska komisija je u maju 2019. pred BiH postavila 14 prioriteta koje mora prije toga ispuniti, a objava izvještaja o ispunjavanja obaveza najavljena je za 8. novembar.

Aktuelna vlast je u proteklih godinu dana usvojila pet zakona koju su dio mišljenja Evropske komisije no postoje kritike da neki od njih nisu usklađeni s evropskim standardima.

Istovremeno dio vladajućih struktura (SNSD i HDZ) često je znao blokirati donošenje važnih zakona na evropskom putu, a čini se da partneri na nivou države BiH trenutno u blokadi donošenja bilo kakvih važnih zakona zbog ultimatuma koje postavlja SNSD odnosno njegov predsjednik Milorad Dodik koji prati politiku Vladimira Putina i Viktora Orbana.

Tako se vladajuća koalicija (Trojka, SNSD i HDZ) mjesecima ne uspijeva dogovoriti o ključnim zakonima – o sprečavanju sukoba interesa, o sudovima BiH i o sprečavanju pranja novca.

No, pitanje je da li će von der Leyen danas prepoznati i prozvati političke kočničare na evropskom putu BiH ili će ih ipak ohrabriti da opet pokušaju pronaći rješenja kroz dijalog i kompromise uz obećanja u vidu miliona eura za projekte.

Vlasti BiH se nadaju i velikoj finansijskoj injekciji koju EU priprema za Zapadni Balkan, a riječ je o dvije milijarde eura grant sredstava i četiri milijarde eura za projekte.

Predsjednica Evropske komisije je uoči turneje poručila da će novi EU plan rasta za regiju uključivati i otvaranje zajedničkog tržišta prema zemljama Zapadnog Balkana u područjima poput slobodnog kretanja roba i usluga, transporta i energije.

Ovo nije prva posjeta Ursule von der Leyen Sarajevu s obzirom da je u oktobru prošle godine imala sastanke sa bh. zvaničnicima.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments