fbpx

Ukrajinski hakeri iza rešetaka: Sa bankomata u BiH ukrali najmanje 15 miliona KM

3 min. za čitanje

Kantonalni sud u Bihaću odredio je danas pritvor ukrajinskim državljanima Aleksandru Ivanoviču Zajcevu (57) i Dmitru Jurioviču Bojkovu (37), koji su u nedjelju uhapšeni nakon što su zatečeni s 99.960 KM koje su ukrali s bankomata Sberbank u Bihaću, javlja Oslobođenje.

Kontrola

Sud je odredio pritvor zbog opasnosti od bijega osumnjičenih, a Tužilaštvo USK-a će izjaviti žalbu Krivičnom vijeću Kantonalnog suda u Bihaću s obzirom na to da je predlagalo pritvor i zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i saučesnike, kao i od ponavljanja krivičnog djela.

Policija u Bihaću sasvim slučajno je nabasala na ukrajinske hakere. Prilikom patrole u Ulici Vezovac bb, kod TC-a Robot, u nedjelju popodne policijskoj patroli su se sumnjivim učinila dvojica mladića s torbom. Zaustavili su ih i kontrolisali, a kad su im naredili da otvore torbu, začudili su se kad su u njoj ugledali mnoštvo novčanica. Pošto Ukrajinci nisu mogli objasniti porijeklo novca, privedeni su u Policijsku stanicu. Kod njih je pronađeno više bankovnih kartica, ali nisu htjeli reći kako su opljačkali bankomat u Bihaću. Daljom istragom utvrđeno je kolika je suma novca ukradena iz bankomata u USK-u, te da su opljačkani bankomati i u drugim kantonima. Oni su u BiH ušli posljednjeg dana januara i u više gradova u FBiH su na bankomatima Sberbanke podizali novac, te su za tri dana podigli najmanje 2,7 miliona maraka.

Interesantno je da je kod Ukrajinaca pronađeno tek 99.960 KM, dok se još ne zna gdje su sklonili ostatak opljačkanog novca. Da se radi o višečlanoj grupi koja pljačka bankomate Sberbanke, svjedoči podatak da su uposlenici Sberbanke 3. februara policiji u Orašju prijavili krađu novca iz bankomata. Ispostavilo se da je ta grupa hakera vozilom Toyota Rav 4 uspjela neometano otići iz BiH u Hrvatsku, a odatle u Mađarsku.

Sumnjamo da se radi o većoj grupi koja je dolazila u Crnu Goru i BiH. Mislim da je ukradena daleko veća suma od one koja se spominje. Odnijeli su minimum 15 miliona KM, pojašnjava naš izvor iz policije.

Tri grupe

Prema riječima stručnjaka informacionih tehnologija, radi se o organizovanom ciljanom napadu na jednu banku.

S obzirom na to da su lopovi uspjeli izbjeći limit koliko se u jednom navratu može podići s bankomata, vrlo je moguće da su hakeri upali u kompjuterski sistem banke i isključili taj limit te pokrali korisničke podatke. Posao sa bankovnim karticama radi više grupa hakera. Jedni kradu korisničke podatke i obično ih prodaju na dark netu, drugi štampaju kartice i unose ukradene korisničke podatke, a treća grupa na terenu skida novac sa korisničkih računa, kaže nam stručnjak u oblasti cyber sigurnosti.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

SAMO U SIBIR.