fbpx

UKC Tuzla: Povećan broj djece oboljele od respiratornog sincicijskog virusa

3 min. za čitanje

Vodeći uzrok akutnih respiratornih infekcija kod dojenčadi i djece u ovo doba godine je, pored ostalih i respiratorni sincicijski virus koji nije zaobišao ni Bosnu i Hercegovinu. Čak trinaest država u svijetu je u posljednje vrijeme prijavilo porast slučajeva djece oboljele od ovog virusa, koji nije zaobišao ni područje Tuzlanskog kantona.

Zasad je hospitalizirano 20 pacijenata najmlađe životne dobi oboljele od RSV-a, ali je broj djece na prijemu Klinke za dječije bolesti UKC-a Tuzla u protekli mjesec dana preko 1500, što je smatraju ljekari, alarmantno.

Nagle promjene vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini, uzrokovale su aktivaciju pojedinih virusa, tako da je znatno povećan priliv najmlađih pacijenata i u Klinku za dječije bolesti UKC-a Tuzla. Broj djece u prijemnoj ambulanti sa respiratorim smetnjama je u proteklom mjesecu prešao 1500.

“To predstavlja jednu trećinu ukupnog broja na godišnjem nivou, što predstavlja alarmantan broj. Radi se o djeci životne dobi od rođenja do četvrte godine. Oni imaju kliničke simptome bronhitisa, komlikovanih pneumonija ili bronhiolitisa”, pojašnjava doc. dr. med. sc. Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla.

Očekivati je da će broj oboljele djece sa simptomima respiratornog sincicijskog virusa u narednom periodu biti veći, a virus može izazvati i teške kliničke slike. Da ne bi došlo do toga, potrebno je pridržavati se higijensko-epidemioloških mjera.

“Pranje ruku majke, često pranje ruku i lica kod djeteta, zadržavanje svih ličnih predmeta koji pripadaju tom djetetu kao što su flašice, cucle, igračke u njegovom najbližem okruženju”, dodaje doc. dr. med. sc. Lejla Osmančević.

Rad uposlenika Klinke za dječije bolesti u ovakvim situacijama je znatno otežan, pogotovo što je komplikovanije izvršiti trijažu, s obzirom na povećan broj djece oboljele s respiratornim sincicijskim virusom.

“Trenutno na odjeljenju imamo 20 pacijenata, s tim da je to prešlo naše kapacitete, tako da su ostali pacijenti grupirani na drugim odjelima”, ističe doc. dr. Amela Pašić, pedijatar – pulmolog.

“Uvodimo duple smjene, pojačavamo smjene ljekarima i sestrama, otvaramo dodatne specijalističke ambulante kako bi pacijenti i njihova pratnja što manje čekali i završili svoje preglede”, navodi Zemina Džihanović, odgovorna sestra pedijatrijskog prijema UKC Tuzla

Ovakva situacija nije strana ni na području Sarajevskog kanotna, gdje su, također, zabilježene gužve i povećan priliv pacijenata najmlađe životne dobi.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments