fbpx

UIO BiH: Oduzete cigarete i rezani duhan

2 min. za čitanje

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH u dvije odvojene akcije oduzeli su cigarete i rezani duhan u vrijednosti 58.000 KM.

Ovlašteni službenici UIO iz Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, RC Tuzla, na osnovu ranijih operativnih saznanja službenika Grupe za sprječavanje i prekršaja RC Tuzla i Grupe za obavještavanje, kod 5 osoba pronašli su veću količinu cigareta i rezanog duhana koji nije bio obilježen na propisan način akciznim markicama koje izdaje Uprava za indirektno oporezivanje, niti je postojala dokumentacija o porijeklu robe. Radilo se o 3511 pakovanjha cigareta, 117 kilograma sitno rezanog duhana i 510 pakovanja ručno motanih cigareta.

U drugoj odvojenoj akciji na području koje pokriva RC Tuzla, službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja kod fizičkog lica pronašli su i oduzeli veću količinu robe stranog porijekla različitih robnih marki za koju nije posjedovalo odgovarajuću dokumentaciju za porijeklo robe.

Protiv osoba kod kojih je pronađena i oduzeta navedena akcizna roba podnijet će se Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a. Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 58.000 KM.

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema, kao i vozila donirana od strane Američke ambasade putem programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments