Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH: Uvozni lobi jači od države

1 min. za čitanje

Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine osuđuje stav pojedinih članova Vijeća ministara, za koje ističu da su na jučerašnjoj sjednici glasali protiv Prijedloga odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije.

“Zaštita domaće proizvodnje treba biti prioritet svake državne institucije, dok je na jučerašnjem glasanju očito prevagnuo pritisak od strane uvoznih lobija. Razočarani smo pogotovo činjenicom što je odluka odbijena glasovima ministara iz reda bošnjačkog naroda (Bisera Turković, Selmo Cikotić, Sifet Podžić), koji se u svojim izjavama redovno predstavljaju kao najveći zaštitnici Bosne i Hercegovine. Njihovo jučerašnje glasanje dokaz je da su im interesi pojedinaca preči od interesa ujedinjenih poljoprivrednika iz oba bh. entiteta”, naglasili su iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Navode da će se narednih dana održati vanredni sastanak udruženja poljoprivrednika iz cijele BiH na kojem će se donijeti odluku o njihovim daljnjim koracima.

“Kao što smo već najavili, ukoliko do 25. februara naši zahtjevi ne budu usvojeni, doći će do blokade graničnih prelaza, a razmotrit ćemo i proteste ispred zgrade Vijeća ministara”, saopćili su.

Podijeli ovaj članak
3 komentara
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Naivno se krivi EU a najveći problem su proizvodi iz Srbije. Bez ikakve kontrole i provjere se uvozi najgore smeće od hrane i pića do elektronike koja se preprodaje iz Kine prerušena u drugu ambalažu.

Opet ti kriva Srbija,pa će biti i što nemamo vakcine.Članak se odnosi na poljoprivrednike,a ti o Kini i drugoj ambalaži.Bilo bi pošteno i ispravno da kritikujemo naše političare i nadležno ministarstvo,jer je činjenica da sve i svašta uvozi ,a toga ima ili bi moglo da se proizvodi u BiH.Trgovci prehrambenih proizvoda su u sprezi sa političarima,carinom i dobro ih plaćaju,a naš proizvođač nema šanse da se takmiči sa njima.

Krivicu tražiš tamo gdje je nema,nije Srbija kriva ,Kina i ambalaža,krivi smo mi što podržavamo ovu vlast.Imali smo više šansi,ali mi hoćemo”svoje”,”naše”,ne samo njihove,pa zato nam je tako.
Ovdje je bilo riječi o problemima poljoprivrednika,koji traže svoje mjesto pod zajedničkim suncem.Trgovački lobi pre hrabre ih proizvoda je toliko jak da država ne čini i ne može sa ovakvim kadrovima ništa promijeniti na bolje.Na nama je da nešto učinimo,samo da ne bude kasno,svi odoše tamo gdje je bolje.