fbpx

Učenice Srednje medicinske škole Tuzla uradile projekat na temu “Korupcija u zdravstvu TK”

5 min. za čitanje

Učenice III razreda Srednje medicinske škole u Tuzli, Omić Maida, Jašaragić Elma i Bilalić Fatima u okviru predmeta Demokratija i ljudska prava, radile su projekat na temu “Korpupcija u zdravstvu TK ”.

Korupcija ili podmitljivost je u pravnom smislu kazneno djelo zlouporabe povjerenja ili dužnosti koja se obnaša u upravi, sudskoj vlasti, politici, školstvu, kulturi, umjetnosti.

Pod korupcijom u zdravstvu najčešće se podrazumijevaju korupcijske prakse u odnosu pacijenta i doktora, i to davanje mita u novcu za pružanje boljih medicinskih usluga.

Bosna I Hercegovina, za razliku od susjednih zemalja, nije napravila nikakav napredak u borbi protiv korupcije. U regionalnom izvještaju za istočnu Evropu i centralnu Aziju BiH je izdvojena kao jedna od zemalja s lošim rezultatima.

Nakon anketa koje smo sproveli u Tuzli sigurno možemo reći da je većina građana svjesna da je korupcija u velikom obimu prisutna u našem zdravstvu i pored toga da je za većinu pregleda i drugih zdravstvenih usluga potrebno dati mito da bismo dobili neki određeni termin i da se na taj termin ne treba čekati dugo, što u nekim slučajevima može koštati života.
Korupcija u zdravstvu onemogućava kvalitetnu njegu bolesnika. Ugrožavaju se životi trenutnih a i nažalost budućih pacijenata.

Prilikom izrade ovog projekta prva osoba sa kojom smo vodili razgovor bila je Ana Pejić članica Vijeća grada Tuzla. Predstavili smo joj naš plan i program te pakete osiguranja koji bi polazili od općeg do ostalih paketa.

Pored Ane Pejić razgovarali smo i sa savjetnikom direktora Zavoda za Zdravstveno Osiguranje gospodinom Miralemom Huremovićem. Predstavili smo mu takođe naše pakete osiguranja. Opći paket bi sadržavao usluge porodične medicine, a odnosio bi se na penzionere, nezaposlene i najniže situirane pacijente.

Ostali paketi bi sadržavali i druge usluge poput stomatoloških, ginekoloških, dermatoloških te drugih usluga. Važno je naglasiti da bi opći paket bio osiguran od strane PDV-a dok bi drugi paketi bili samofinansirajući. Pored paketa koje smo predstavili vlastima smatramo da bi jedno od rješenja također moglo biti i ograničavanje obavljanje posla u samo jednoj instituciji, bilo da je ona državna ili privatna, a ne u obje istovremeno.

Time bi dobili manje opterećeno osoblje koje bi ujedno bilo više posvećeno jednim pacijentima. A isti ti pacijenti bi poboljšanjem usluga u državnim institucijama bili spašeni troškova i odlaska u privatne bolnice.

Nakon posjete gospodinu Miralemu, razgovarali smo i sa potparolom ZZZO TK gospodinom Riadom Kuralićem koji nam je kazao da je jako teško provesti ove promjene, ali poznato nam je da je svaki početak težak te se mi unatoč tome što trenutno nismo dobili podršku za ovaj projekat nećemo predati i bit ćemo uporni u tome da ovaj projekat ugleda svjetlost dana.

O korupciji razgovarali smo i sa dr. Umihanić Šekibom koji nam je malo bliže objasnio mjere koje oni vode kada je u pitanju korupcija.

Sve ove promjene bi pomogle smanjiti korištenje korupcije u našem kantonu. Iako su ovi načini sposobni umanjiti korupciju na određeno vrijeme nisu je u mogućnosti potpuno ukloniti, tako da su ovo privremena rješenja.

No potpuno uklanjaje korupcije je jako težak zadatak koji zahtijeva radikalno mijenjanje našeg sistema.

Kroz ovaj naš projekat mi kao mlada populacija koja tek treba da krene u životne vode pokušavamo takođe da zadržimo mlade koji svakog dana sve više i više odlaze iz svoje zemlje te napuštaju roditeljsko krilo jer ovdje kako kažu nemaju posla a zapravo možda nisu podobni ili nisu u mogućnosti da plate svoje zapošljavanje u zdravstvenom sektoru.

Mi samo želimo biti građani koji će korupciji stati u kraj i želimo biti oni koji će početi taj kraj kako bi sebi ali i ostalim generacijama omogućili zdrav život. Smatramo da je naše rješenje izvodivo. Naravno da je potrebno vremena da bi ono zasjalo u punom sjaju, ali svaki početak je težak. Mi se nadamo da će ovaj naš projekat jednog dana ugledati svjetlost dana.”

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments