fbpx

U Živinicama postavljene prve smart ulične lampe i punjač za električne automobile

2 min. za čitanje

Jučer je na zgradi Gradske uprave Živinice postavljen i pušten u rad prvi savremeni aparat za besplatno punjenje električnih automobila.

Riječ je o savremenom punjaču koji omogućava brzo punjenje baterije vozila u roku od 25 minuta, a s tim punjenjem prosječni električni automobil može preći oko 200 kilometara.

Nabavka punjača za električne automobile omogućena je kroz saradnju sa UNDP-om i Slovačkom ambasadom, saopćeno je iz ureda Gradonačelnika. Pored instalacije punjača, kroz navedenu saradnju je nedavno postavljeno i deset smart uličnih lampi u Topličkoj ulici Grada Živinice.

Prema riječima gradonačelnika Samira Kamenjakovića radi se o pilot projektu preko kojeg je deset pametnih uličnih lampi postavljeno u Topličkoj ulici, a nakon testne faze aplicirat će se za nove projekte kroz koje će se obezbijediti pametne lampe u cilju kvalitetnog osvjetljenja cijelog područja Grada Živinica.

Podsjetimo, gradonačelnik Kamenjaković potpisao je Projektnu dokumentaciju za Smart City – pametni grad. S tim u vezi gore navedeni projekti predstavljaju “ Smart city” rješenja kojima se štedi novac i podiže kvalitet života.

Održivi razvoj i pametne tehnologije postaju važan segment svih strategija i promišljanja o budućem razvoju.

“Ovo je mali korak koji smo napravili, ali vjerujte mi otvorili smo velika vrata kvalitetnijim promjenama koje smo spremni usvojiti kako bi postavili novu filozofiju naše lokalne zajednice i države Bosne i Hercegovine prema Europi i Europskoj uniji. Mi moramo ići u korak s vremenom i na taj način pokazati naše težnje i viziju koju tim putem nastojimo u potpunosti izvršiti”, kazao je Kamenjaković.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ovo je mali korak za covjeka, ali veliki za covjecanstvo….izjavio je Ramiz Begovic zv. Zmaj.