fbpx

U Tuzlanskom kantonu povećan dječiji doplatak

2 min. za čitanje

Vlada Tuzlanskog kantona je na današnjoj sjednici utvrdila da će iznos dječijeg dodatka za djecu iz porodica u kojima mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi sedam posto prosječne plate u Tuzlanskom kantonu iz 2020. godine, iznositi 25,00 KM po jednom djetetu mjesečno, izuzimajući porodice sa troje i više djece za koje će dječiji dodatak iznositi 43,00 KM mjesečno po svakom djetetu iz te porodice.

Vlada TK je danas utvrdila i jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta u visini od 20 posto prosječne plaće u Tuzlanskom kantonu za prvih jedanaest mjeseci 2020. godine, odnosno u iznosu od 172,00 KM.

Pravo na ovaj oblik pomoći imaju porodice čiji mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi 25 posto prosječne plaće u Tuzlanskom kantonu.

Za ostvarivanje ovog prava u Budžetu TK za 2021. godinu je planirano 120.000,00 KM.

Također, Vlada je utvrdila i da će novčana pomoć na ime prehrane djeteta do šest mjeseci iznositi 86,00 KM po djetetu.

Pravo na ovu pomoć imaju nezaposlene majke porodilje čiji prihod po članu domaćinstva ne prelazi iznos od 25 posto prosječne plaće u Tuzlanskom kantonu iz 2020. godine.

Ovo pravo isplaćivat će se u trajanju od maksimalno šest mjeseci, a zahtjev za ostvarivanje prava se može podnijeti najkasnije do jedne godine starosti djeteta.

Uspostavu prava vršit će mjesno nadležni centar za socijalni rad.

Prema današnjoj odluci Vlade, jednokratna novčana pomoć za roditelje sa troje i više zajedničke djece tokom 2021. godine iznosit će 1.500,00 KM, a ovo pravo mogu ostvariti roditelji za treće i svako slijedeće zajedničko dijete rođeno u 2021. godini.

Podsjetimo, Vlada TK je prije dvije godine donijela odluku o visini dječijeg dodatka za porodice koje su u stanju socijalne potrebe te će one majke s jednim ili dvoje djece primati 20 KM mjesečno po djetetu, dok će one koje imaju troje ili više djece po jednom mališanu dobijati po 40 maraka.

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

da ste litru rakije popili nebi donijeli takav uzasan zakon,diskriminatoran katastrofa.Čuj povecan dodatak zdravoj djeci a sta je sa bolesnom djecom sa djecom koja primaju uvecan dodatak zbog posebnih potreba,sram vas bilo Bog vam sudio,bezosjecajni mamlazi nesposobni i bezobrazni,diskriminatorni.Uvecali ste dodatak za sve kategorije i porodiljama i zdravoj djeci ma svima samo ste izostavili djecu sa posebnim potrebama,Bog vas pogledo i presudio vam i dao vam isto ovako da vasa djeca budu sa posebnim potrebama pa da vidite kako je.

Znaci ako porodica npr. troclana ima manje od 213 KM primanja mjesecno moze dobiti pomoc. Pa ovo je katastrofa od zakona. Ovu ljestvicu treba podici u skladu sa potrosackom korpom a ne ovih jadnih 213 KM. Dali se vijecnik koji glasa ja ovu sranje upita i preispita za sta dize ruku. Ovo je sramota od drzave, ako ovako i na ovaj nacin pomaze natalitet

K….od drzave. Ukratko.