fbpx

U TK ugostiteljski objekti mogu raditi do 23 sata

3 min. za čitanje

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona danas je donio naredbu kojom se ugostiteljskim objektima produžava rad do 23 sata, uz odluku prema kojoj razmak između osoba mora biti četiri metra.

Prethodnom odlukom vlasnicima tuzlanskih kafića i restorana rad je bio zabranjen iza 20 sati, međutim, analizom epidemiološke situacije, nadležni krizni štab danas je donio naredbu kojom im se radno vrijeme vraća do 23 sata.

Ministar zdravstva TK i predsjednik Kriznog štaba Božo Jurić nakon sastanka je kazao da su danas donijeli niz naredbi i preporuka, za koje se nada da će doprinijeti poboljšanju epidemiološke situacije u kantonu.

“Između ostalog, odlučeno je da se svim ugostiteljskim objektima, pružaocima različitih uslužnih djelatnosti, subjektima koji pružaju usluge iz oblasti hotelijerstva, umjetnosti i zabave, trgovinama na veliko i malo te kladionicama i sličnim objektima izda naredba o zaduženju postavljanja obavještenja o ukupnom broju osoba koje mogu boraviti u zatvorenom prostoru, a u skladu sa površinom. Za jednu osobu je potrebna površina od najmanje četiri kvadratna metra, a bitno je reći da u objektu ne smije biti više od 30 osoba”, istaknuo je Jurić.

Jurić je preporučio ugostiteljima i da za pružanje usluga maksimalno koriste ljetne bašte, a nadležnim gradskim, odnosno općinskim službama savjetovao da pojednostave procedure o zakupu javnih površina za kafiće i restorane.

Također, kada je riječ o radu kafića i restorana, gosti prilikom kretanja u objektu moraju koristiti masku, dok ovo zaštitno sredstvo zaposlenici niti u jednom trenutku ne smiju skidati sa lica.

Govoreći o tržnim centrima, Jurić navodi da su oni dužni postaviti obavještenje o ukupnom broju osoba, ali zbirno po svim subjektima u sklopu centra.

“Svim tržnim centrima, trgovinama, ugostiteljima, hotelijerima i pružateljima ostalih uslužnih djelatnosti se nalaže određivanje COVID redara iz reda uposlenika koji će biti posebno zaduženi za nadzor nad sprovođenjem važećih epidemioloških mjera”, dodao je resorni ministar.

Također, danas je gradskim i općinskim kriznim štabovima i inspekcijama naloženo kadrovsko jačanje, uz maksimalno pojačanje nadzora u sprovođenju važećih preporuka i naredbi. Također, od policije je zatraženo da pojačaju svoj nadzor.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments