fbpx

U TK podrška regionalnoj deponiji i projektima energijske efikasnosti

1 min. za čitanje

Ministar za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona Zvjezdan Karadžin razgovarao je sa gradonačelnikom Srebrenika Nihadom Omerovićem o zbrinjavanju i odlaganju komunalnog otpada i projektima energijske efikasnosti na javnim objektima.

Jedna od bitnih odrednica, u aktivnostima resornog ministarstva, prema riječima ministra Karadžina je ‘opredjeljenje za projekte energijske efikasnosti odnosno provedba projekata energijske efikasnosti na javnim objektima na prostoru Tuzlanskog kantona’.

– Utopljavanjem odnosno provođenjem mjera energijske efikasnosti na javnim objektima uveliko će se doprinijeti smanjenju troškova za zagrijavanje i hlađenje objekata, naravno i smanjenju zagađenja zraka u zimskom periodu – kazao je ministar Karadžin te naglasio da bi se troškovi realizacije tih projekata pokrili uštedama ostvarenim implementacijom mjera energijske efikasnosti.

Istaknuvši bezuslovnu podršku strateški važnom projektu uspostavljanja regionalne ekološke i sanitarne deponije kao i odlaganju komunalnog otpada prikupljenog na cijelom teritoriju Tuzlanskog kantona, na deponiju koja se gradi na prostoru grada Živinice, gradonačelnik Srebrenika Omerović je ukazao na gorući problem većine lokalnih zajednica TK.

Istaknuta je potreba za izgradnjom pretovarno-kompresionih stanica na prostoru Srebrenika, Gradačca i Gračanice u cilju smanjenja troškova transporta komunalnog otpada na buduću sanitarnu deponiju – saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.  

Prenosi FENA.ba

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Jako bitna vijest za Lukavac ako nisi stranacki sef.