fbpx

U ponedjeljak bez nove Vlade TK: DF nije dao podršku

3 min. za čitanje

Skupština Tuzlanskog kantona (TK) u ponedjeljak neće izabrati novu Vladu TK. Na sjednici Kolegija Skupštine TK za usvajanje dnevnog reda nije glasala većina zastupnika, tako da sjednica nije mogla biti zakazana.

Za zakazivanje sjednice glasala su četiri zastupnika, i to Midhat Čaušević iz Stranke demokratske akcije (SDA), Mirnes Gušić iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) te zastupnici Socijaldemokrata (SD) Žarko Vujović i Husein Tokić. Na iznenađenje svih prisutnih za usvajanje dnevnog reda nisu bili zastupnici Demokratske fronte (DF) Mahir Mešalić i Boris Krešić, koji su bili suzdržani. Suzdržani su bili i Lejla Vuković i Nedžad Hamzić iz Saveza za bolju budućnost (SBB) te Dževad Hadžić iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Senad Alić iz Pokreta demokratske akcije (PDA).

Podsjećamo, vlast u TK trebali bi činiti Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Socijaldemokrate (SD) BiH, uz zastupnike Smaju Mandžića i Jasminu Lugavić.

– Mi želimo da sjednica Skupštine TK bude održana što prije, međutim nema finalnog dogovora oko principa koje smo zagovarali dok smo bili opozicija. Mi želimo da se naknade za porodilje, povećanje plaća za prosvjetne radnike, naknade za borce i sve druge incijative koje smo podnijeli u Skupštini stave na papir i da koalicioni partneri potpišu – rekao je Mešalić.

Mandatar za formiranje Vlade TK je Irfan Halilagić iz SDA, koji je mandat dobio u utorak. On za formiranje Vlade TK ima deset dana, što znači da je krajnji rok za ovog mandatara naredni petak.

– Mislim da će Vlada TK biti formirana u zakonskom roku. Prije toga moramo vidjeti i imena kandidata za ministre, prije nego što podignemo ruku za njih. Želimo znati ko su ti ljudi, koja im je biografija i stručnost. Mi trenutno nemamo konačan dogovor ni oko kadrovskih pitanja – rekao je Mešalić.

Na pitanje da li je dogovoreno koliko će koja stranka dobiti ministarstava Mešalić kaže da se “okvirni dogovor zna, ali finalni nemamo”.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović iz SD-a rekao je da se proces formiranja vlasti nastavlja dalje.

– Idemo u dodatno usaglašavanje. Mislio sam da ćemo imati Vladu do ponedjeljka, prije Dana nezavisnosti, ali naišli smo na neki kratki spoj i vjerovatno ćemo to prolongirati nakon 1. marta – rekao je Vujović.

Nova sjednica Kolegija mora čekati da se “kratki spoj” otkloni, a ne može biti zakazana prije ponedjeljka.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments