fbpx

U Kantonu Sarajevo od danas počela primjena body kamera u saobraćaju

3 min. za čitanje

Upotreba body kamera na uniformama policijskih službenika Jedinice za saobraćaj MUP-a Kantona Sarajevo počela je od danas. Kanton Sarajevo je time postao prvi u Bosni i Hercegovini čija policija koristi body kamere, a time je ispunjeno obećanje dato građanima o podizanju stepena transparentnosti i efikasnosti policije.

– Policijski službenici Jedinice za saobraćaj MUP-a Kantona Sarajevo od danas na teren izlaze sa novom opremom – body kamerama. Ovo je naše ispunjenje još jednog velikog obećanja građanima. Inicijativu za nabavku ovih uređaja i opremanje naše policije uputio sam Vladi Kantona Sarajevo još 2021. godine i sredstva od skoro pola miliona KM su odmah obezbijeđena. Nabavka je konačno zaključena u novembru prošle godine i stekli su se uslovi da Uprava policije počne njihovu primjenu. Ovo je testna faza tokom koje će Uprava policije pratiti primjenu body kamera i otklanjati eventualne nejasnoće i nedostatke jer nam je cilj da njihova upotreba bude što efikasnija – izjavio je ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

Naglasio je da će body kamere unaprijediti sigurnost policijskih službenika i zaštiti ih od eventualno neosnovanih pritužbi, omalovažavanja, nepoštivanja službenih lica i slično.

– Istovremeno, bit će zaštita i građanima od eventualne zloupotrebe policijskih ovlaštenja. Body kamere će biti na vidljivim dijelovima uniformi, a snimat će prostor ispred policijskog službenika. Svaki policijski službenik bit će dužan, prilikom obavljanja policijskih poslova i primjene policijskih ovlaštenja, da upozna lice prema kojem se primjenjuju da se snima – kazao je Katica.

Dodao je da je upotreba body kamera regulisana Pravilnikom o načinu postupanja policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS prilikom obavljanja policijskih poslova, te primjene policijskih ovlaštenja.

Katica se osvrnuo i na nabavke ostale opreme i materijalno-tehničkih sredstava za policiju, istakavši da i pored brojnih prepreka, policija iz dana i dan postaje sve jača i opremljenija.

– Često me pitaju zašto helikopter, a ne policijske uniforme? Zašto specijalna oklopna vozila, a ne neka druga…. Važno je da građani, ali i naša policija znaju, da jedno ne isključuje drugo. Mi brinemo da policija ima sve što je potrebno i uporedo pokrećemo brojne nabavke, ali dinamika njihove realizacije zavisi od mnogih faktora, u prvom redu postupka javnih nabavki. Rješavamo jedno po jedno pitanje i obećavam da će naša policija u što kraćem roku imati i nove uniforme, opremu, specijalna vozila, a posebno novu infrastrukturu potrebnu za efikasniji rad – izjavio je Katica.

Ugovor o nabavci body kamera sa pratećom opremom neophodnom za funkcionisanje cjelokupnog sistema potpisan je 22. novembra 2023. godine, a njegova vrijednost iznosi 418.795 KM bez PDV-a, saopćeno je iz MUP-a KS. 

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kamera snima ptice