fbpx

U FBiH uskoro izrada Registra malignih oboljenja? Korak ka poboljšanju uslova za prevenciju i liječenje (FOTO)

1 min. za čitanje

Na jučerašnjoj sjednici Parlamenta Federacije BiH sa 68 glasova za, 2 suzdržana i 1 protiv, usvojena je inicijativa lukavačke dr. Samire Begić, za sufinansiranje ili finansiranje posebne vrste zavojnog materijala za oboljele od Bulozne epidermolize. Vlada FBiH je po ovom pitanju zadužila kantonalna ministarstva zdravstva i kantonalne Zavode zdravstvenog osiguranja da obezbijede potrebna sredstva za finansiranje potrebnog zavojnog materijala.

Osim usvojene inicijative, dr. Begić je u parlamentarnu proceduru jučer uputila i inicijativu za izradu Registra malignih oboljenja na nivou Federacije BiH. Poznato je da BiH nema niti jedan ovakav registar, te je iz tog razloga dodatno otežana prevencija i liječenje oboljelih od malignih oboljenja, ali i zbog neadekvatne raspodjele svih neophodnih sredstava.

Obzirom da su, prema informacijama kojima raspolažem, u Tuzlanskom kantonu 1/3 oboljelih djeca, te da je evidentan porast broja oboljelih od karcinoma pluća, smatram da bi Registar olakšao prikupljanje podataka i raspodjelu sredstava za prevenciju i liječenje prema broju oboljelih. Osnivanjem ovakvog Registra omogućio bi se uvid u veličinu problema malignih bolesti u populaciji, najčešće lokalizacije oboljenja, faktore rizika, preventivne mjere koje su učinkovite, efikasnija organizacija onkološke zdravstvene zaštite, incidencu i stepen mortaliteta.” – kaže Samira Begić.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Gdje nam je al-seraf pr najozloglasenije kompanije u federaciji?

Političarka koja je odbila glasati za izjednačavanja prava porodilja u Federaciji brine o djeci. Bježite ljudi odavde dok još imate šanse