U Bihaću zabetonirali obalu Une

2 min. za čitanje

Nakon što je Eko akcija upozorila na nezakonito betoniranje obala Une u Bihaću, Služba za inspekcijske poslove u ovome gradu naredila je obustavu daljih radova, a gradilište u naselju Pritoka je zatvoreno.

“Ovo je još jedno u nizu brojnih kršenja federalnog Zakona o vodama na području koje se skoro pa svakodnevno dešavaju na područjima opština Bihać i Bosanska Krupa. Prema federalnom Zakonu o vodama u području vodnog dobra – pojasu širine 15 metara od obale Une, ne smije biti gradnje”, upozorili su iz Eko akcije.

Uslijedila je reakcija nadležnih gradskih službi.

“Nakon prijave građevinskog zahvata betoniranja obale rijeke Une u bihaćkom naselju Pritoka, Služba za inspekcijske poslove Grada Bihaća izašla je na teren i utvrdila da se radi o nelegalnom i nezakonitom zahvatu bez pribavljenih akata za građenje”, konstatirali su iz Općine.

Kako su objasnili, sačinjen je službeni zapisnik, vlasniku zemljišta naložena je obustava daljih radova i postavljena inspekcijska traka, čime se gradilište smatra zatvorenim.

“Nakon navedenih radnji slijedi i izdavanje rješenja o uklanjanju nelegalne građevine, a eventualna povreda inspekcijske trake prouzročit će i krivičnu odgovornost za vlasnika”, objasnili su iz Općine Bihać.

Kako su podcrtali, bespravni građevinski zahvati i betoniranje obala rijeke Une, osim što štete okolišu, narušavaju prirodu i vizuelni ambijent zbog kojeg se grad Bihać svrstava u red ekoloških i turističkih destinacija.

“Sve češćim utvrđivanjem obala nedozvoljenim materijalima narušava se autentičnost prostora i ugrožava turistički potencijal grada Bihaća. S tim u vezi Gradska građevinska inspekcija će u narednom periodu provoditi intenzivne aktivnosti vezano za popis i izdavanja rješenja za ukljanjanje nelegalnih građevina i zahvata, s naglasnom na područja uz rijeku Unu”, naveli su iz Općine.

Zamolili su sve građane i ekološke organizacije da nadležnoj Službi za inspekcijske poslove prijave svaki slučaj potencijalne nelegalne gradnje, a naročito devastacije obala Une. Prenosi klix.ba

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar