fbpx

U BiH nema akutne ratne opasnosti, izjavio je Christian Schmidt

2 min. za čitanje

U Bosni i Hercegovini nema akutne ratne opasnosti, izjavio je danas u Sarajevu visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt.

Schmidt se obratio medijima prije sastanka s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom i tom prilikom rekao da njegov dolazak u BiH, nakon prošlosedmične posjete ministrice vanjskih poslova Njemačke Annalene Baerbock, znači da Međunarodna zajednica nije odustala od ove zemlje.

Schmidt se osvrnuo na sigurnosnu situaciju u zemlji i poručio građanima da nema razloga za brigu te da su vojnici EUFOR-a u BiH kako bi svima garantovali sigurnost i slobodu.

– Kada me ljudi ovdje u posljednje vrijeme pitaju da li se trebaju plašiti zbog toga što vide trupe EUFOR-a, jasno im kažem da je upravo suprotno i da se mogu smatrati sigurnim upravo zbog toga jer je ovdje EUFOR – rekao je Schmidt.

Dodao je da u BiH “nema rata”, ali da postoji politička kriza koja koči evropski put države.

– Bit svega jeste upravo ta obaveza političkih predstavnika da dolaze i rade. Gospodinu (Miloradu op.a) Dodiku se treba reći da treba da se ukine blokada i da će se blokade otkloniti tek onda kada se dođe, ne samo na pet minuta na sastanak, nego kada se bude radilo na donošenju odluka – rekao je visoki predstavnik.

Poručio je da su pregovori o Izbornom zakonu BiH i njegove izmjene jedan od načina da se nastavi put BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

– Međutim, neće ostati na tome da se nekoga poziva na rad. Od dijaloga zavisi kako će se stvari dalje razvijati. Vi znate da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija govore o uslovima koji se moraju ispuniti kako bi se dalje dobijala podrška – rekao je Schmidt.

Na kraju je dodao da će Međunarodna zajednica u BiH ostati siguran, ali ne naivan partner i da se sama država mora pokrenuti kako bi krenula naprijed.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments