Tuzlanski kanton lider u oblasti planiranja i upravljanja razvojem

2 min. za čitanje

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić govorio je, učesnicima osmog sastanka Mreže kantonalnih praktičara u Neumu 15. i 16. septembra, o značaju procesa planiranja i upravljanja razvojem u FBiH.

Sastankom je obilježen svojevrstan jubilej, pet godina od osnivanja Mreže kantonalnih praktičara. Ta mreža u praksi se pokazala kao okosnica sistema planiranja i upravljanja razvojem u Federaciji Bosne i Hercegovine. Tuzlanski kanton istaknut je i kao pozitivan primjer u praksi i lider u oblasti planiranja i upravljanja razvojem.

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih deset kantona, kao i članovi Radne grupe za provedbu Ciljeva održivog razvoja, koju čine predstavnici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Direkcije za ekonomsko planiranje i vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH.

Tokom sastanka razmijenjena su iskustva i primjeri dobre prakse vezani za procese izrade razvojnih strategija za planski period 2021. – 2027. godine, na kantonalnom i nivou Federacije BiH.

Domaćin skupa bila je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona. Događaj su, osim Projekta integriranog lokalnog razvoja ILDP, zajedničkog projekta Vlade Švicarske i UNDP-a, podržali i Federalni zavod za programiranje razvoja te projekt ‘Podrška pripreme za implementaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) i angažiranje privatnog sektora’, kojeg finansira Švedska, a implementira UNDP u BiH.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Odjeljenja za informiranje TK, osim premijera Hodžića sastanku su prisustvovali i koordinator Kantonalnog odbrora za razvoj Senad Ovčina i predstavnica Odjeljenja za razvoj, nadležnog tijela za planiranje i upravljanje razvojem u Tuzlanskom kantonu Edina Salamović.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar