fbpx

Tuzlaci blokirali put: “Izgradnja Bloka 7 neće ići nauštrb našeg zdravlja”

2 min. za čitanje
Foto: Klix

Kako bi spriječili prolazak kamiona prema odlagalištu šljake i pepela, mještani tuzlanskog naselja Bukinje danas su blokirali dio puta, piše Klix.

Naime, prema tvrdnjama mještana već izvjestan period na deponiju šljake i pepela na nepropisan način se dovozi otpadni materijal iz lokaliteta na kojem se vrše pripremi radovi za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli

Zbog činjenice da od prašine ne mogu živjeti, mještani Bukinja danas su odlučili blokirati pristupni put deponiji. Kamioni na deponiju ne mogu proći, a učesnici protesta poručuju da izgradnja Bloka 7 neće ići nauštrb njihovog zdravlja.

“Nadležnima smo se duži vremenski period obraćali kako bi se riješio ovaj problem, međutim na njihovo razumijevanje nismo naišli. Zbog toga smo se danas odlučili na rigorozan potez. Zbog prevelike koncentracije prašine ljudi više ne mogu živjeti. Ako smo žrtve zagađenog zraka, ne moramo biti žrtve i ovoga”, kazao je za Klix.ba predsjednik Mjesne zajednice Bukinje Goran Stojak.

Prema Stojakovim riječima, bukinjskim putem svakodnevno prolaze kamioni koji iz kruga Termoelektrane u Tuzli dovlače otpadni materijal.

“Mještane niko nije obavijestio o tome da će se zemlja i ostali otpadni materijal iz Termoelektrane u Tuzli dovlačiti ovdje i to kamionima koji nisu adekvatno zaštićeni. Prašina i blato su postali svakodnevnica, a osim što je život za mještane, koji su od ranije u lošem zdravstvenom stanju, postao nepodnošljiv, svoje obaveze ne mogu izvršavati ni radnici u okolnim firmama. Više puta smo zvali policiju koja nije uspjela riješiti ovaj problem, tako da sada mi nećemo dozvoliti prolazak kamionima”, naveo je Stojak.

Tuzlaci su poručili da od nadležnih očekuju što hitnije rješavanje ovog problema, a na mjestu blokade puta nalaze se i službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Na kraju, podsjetimo da se mještani naselja koja gravitiraju Termoelektrani u Tuzli od ranije protive izgradnji Bloka 7, uz tvrdnje da će zagađenje zraka na tom području u narednom periodu biti još izraženije.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Dalje necete proci. Koriste konfuziju. Pleme vam vase kapitalisticko.