fbpx

Tuzla: Uskoro kafić u kojem će raditi osobe sa Down sindromom

2 min. za čitanje

U Tuzli će uskoro biti otvoren kafić u kojem će raditi desetak osoba sa Down sindromom i osoba sa lakšim invaliditetom.

Prošle godine je grupa entuzijasta iz UG “Zmajevo srce” pokrenula ovaj projekat u saradnji sa vlasnicima kafića te se pokazao izuzetno korisnim za ovu populaciju.

Radni angažman ovoj populaciji je bitan je zbog socijalizacije, osjećaja da su društveno korisni te da zarade svoj dinar ali ovo je i prilika da društvo pokaže empatiju.

– Ne želimo samo deklarativno podršku da dajemo djeci i osobama sa poteškoćama u razvoju, želimo konkrentu pomoć. Ono što je u Evropi i svijetu standard, nažalost, kod nas još uvijek je nedosanjani san. Ovu priliku koristimu da naša djeca i osobe sa poteškoćama u razvoju ostvare taj svoj san. Osim prava na život i ostala prava koja imaju osobe normalne populacije, da i oni imaju pravo na rad – govori Damir Muratović, pedagog Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla.

Kafić će se nalaziti u centru grada, a kompletno će biti opremljen donacijama kompanija koje su podržale ovu ideju.

A Saša jedva čeka da napravi prve kafe. Novac zarađen od konobarisanja prošle godine, još drži u kasi jer ima planove šta će s njim, a to će ostvariti uz novi posao.

– Čuvam još te pare, malo sam potrošio, kupovao nešto sebi. Za sada te pare čuvam da kupim sebi bazen. Ovo je jako lijepo što ću raditi. Da se družim sa svojim prijateljima. Pozivam sve svoje prijatelje da dođu, da se družimo i pijemo kafu – iskren je Saša, jedan od budućih uposlenika kafića koji će biti adaptiran i namješten narednih dana.

Udruženje se obratilo i Islamskoj zajednici, kao vlasniku travnjaka ispred objekta, za odobrenje da postavi mini zabavni park kako bi dodatnim sadržajem privukli posjetitelje te se nada pozitivnom odgovoru.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments