fbpx

Tužilaštvo TK: Otvorene istrage protiv Jasmina Imamovića i ministra MUP-a TK Sulejmana Brkića

2 min. za čitanje

Radi većeg interesa javnosti i medija obaviještavamo vas o dva predmeta, odnosno dvije istrage koje su otvorene u Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona. Istraga protiv Jasmina Imamovića, gradonačelnika Tuzle, te protiv ministra MUP-a TK Sulejmana Brkića:

Na osnovu krivične prijave podnosioca Envera Bijedića, dostavljene ovom Tužilaštvu 5. februara 2020. godine protiv gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića zbog, kako se u prijavi navodi, krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, formiran je predmet u ovom Tužilaštvu.

Zamjenik glavnog tužioca Jezdimir Spasojević je 17. februara 2020. godine donio naredbu o provođenju istrage protiv Imamovića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo protivzakonito posredovanje.

Prijava i naredba o provođenju istrage se odnose na period 2003. godine i vezuju se za kreditno zaduženje Direkcije za obnovu i izgradnju Tuzla u tom periodu i ugovor o regulisanju međusobnih obaveza između Direkcije i Općine Tuzla.

Provjere i istražne radnje u ovom predmetu će se obaviti u narednom periodu. Prvo istražno ročište u ovom predmetu je održano danas. Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv ministra MUP-a TK Sulejmana Brkića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

On je osumnjičen da je obavljajući svoju funkciju, koristio službeni položaj, te posredovao, uticao i vršio pritisak na direktora Uprave policije MUP-a TK i na v.d direktora Uprave policije da izvrše službene radnje koje ne bi smjeli izvršiti, iako je bio svjestan da u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima TK Uprava policije ima operativnu samostalnost i da isključivo direktor Uprave odlučuje i može donositi određene odluke koje se odnose na radna prava policijskih službenika Osumnjičeni je danas ispitan u Tužilaštvu na okolnosti koje su navedene u naredbi o provođenju istrage.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Pod hitno Jasmina u zatvor treba cuvat univerzitetski kadar kao prof. Edin Delic