fbpx

TK – Produženi kolektivni ugovori za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja

3 min. za čitanje

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvis Baraković potpisao je produženje kolektivnih ugovora u oblastima osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu sa predsjednikom Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK Sumedinom Kulovićem i predsjednikom Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture TK Admirom Terzićem.

– Potpisivanjem sporazuma o produženju kolektivnih ugovora za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja, sa proširenim pravima radnika sadržanim u aneksima, pokazana je spremnost Ministarstva i Vlade Tuzlanskog kantona za poboljšavanje prava radnika u sistemu odgoja i obrazovanja, kao preduslova za unaprjeđenje odgoja i obrazovanja, ali i partnerski odnos koji gajimo sa sindikatima. Očekujem da ćemo, i u narednom periodu, imati takav pristup i odnos – istakao je ministar Baraković.

Sastavni dio kolektivnih ugovora su ranije potpisani aneksi, koji su u značajnoj mjeri poboljšali materijalni i nematerijalni status radnika u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona. Neke od izmjena tiču se i prava na sistematski pregled svake druge godine. Prekovremenim radom odsad se smatra realizacija nastavnog sata preko norme utvrđene pedagoškim standardima, kao i nadoknada neodržanih nastavnih sati uslijed bolovanja.

Osim toga proširena je odredba koja se tiče otežanih uslova rada, poput rada predmetnih nastavnika u kombinovanom odjeljenju, rada nastavnika pri izradi prilagođenih programa za učenike sa posebnim obrazovnim potrebama, rada nastavnika koji realizuje više od četiri nastavna plana i programa kao i rada nenastavnog osoblja koji rade u dvije škole ili školama sa više od 36 odjeljenja. Definisana je i maksimalna naknada radnika za prijevoz na posao, koja sad iznosi 350 KM, saopćio je Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

– Posljednji Aneks Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog odgoja i obrazovanja koji je potpisan 14. decembra 2021. godine značajno je poboljšao status zaposlenih u osnovnom obrazovanju – rekao je predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK Kulović uz napomenu da važenje Kolektivnog ugovora ističe početkom februara 2022. godine te je bilo potrebno ugovor produžiti zajedno sa Aneksom, sastavnim dijelom Kolektivnog ugovora.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture TK je kazao da je, potpisivanjem sporazuma o produženju važenja Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja na području TK, uspješno završen pregovarački proces koji traje već gotovo tri mjeseca.

– Smatramo da je to važno zato što je u Kolektivnom ugovoru sadržana većina prava koja se tiče radnika u srednjem obrazovanju, počev od plaća, naknada, nagrada i svih ostalih nematerijalnih prava, uključujući i prava koja smo definisali i potpisali sa Aneksom Kolektivnog ugovora. Smatramo da je jedan proces završen, možemo biti zadovoljni urađenim poslom – istakao je Terzić. 

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments