fbpx

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila koronavirus globalnom pandemijom

2 min. za čitanje

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je COVID-19 globalnom pandemijom. Novi koronavirus, koji je svjetskim zdravstvenim dužnosnicima bio nepoznat prije samo tri mjeseca, brzo se proširio na više od 121 000 ljudi iz Azije, Evrope, Bliskog Istoka i dijelove SAD-a.Dužnosnici WHO-a do sada su oklijevali svrstati virus u globalnu pandemiju, što se općenito definira kao bolest koja se širi nadaleko i širom svijeta, prenosi CNBC.

“Pandemija nije riječ koja se koristi lagano ili bezbrižno. To je riječ koja, ako se zloupotrijebi, može izazvati nerazuman strah ili neopravdano prihvaćanje da je borba gotova, što vodi do nepotrebne patnje i smrti”, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Proglašavanje pandemije vodi ka velikim političkim i ekonomskim posljedicama, kažu svjetski zdravstveni stručnjaci. To može dodatno ugasiti ionako krhka svjetska tržišta i dovesti do strožijih ograničenja putovanja i trgovine.

“Opisivanje situacije kao pandemije ne mijenja procjenu WHO o prijetnji koju predstavlja koronavirus. To ne mijenja ono što radi WHO i ne mijenja ono što bi zemlje trebale raditi”, dodao je.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije morali su “jasno razjasniti” da se svijet nalazi usred pandemije, rekao je Lawrence Gostin, profesor i direktor Instituta O'Neill za nacionalno i globalno zdravstveno pravo na Univerzitet Georgetown. Dodao je da će i dalje biti pomutnja sve dok je oni ne izjasne.

“Jasno je da je novi koronavirus pandemija”, rekao je Gostin za CNBC.

Broj zaraženih osoba i smrtnih slučajeva se mijenja iz sata u sat, a prema posljednjim podacima zaraženo je više od 122 hiljade osoba, dok su registrovana 4.391 smrtna slučaja širom svijeta.

Pandemija označava širenje infekcijske bolesti u širokim geografskim regijama, kontinentalnih ili globalnih razmjera.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Nearly 1.25 million people die in road crashes each year, on average 3,287 deaths a day. An additional 20-50 million are injured or disabled. More than half of all road traffic deaths occur among young adults ages 15-44
– Zalosno je kuda svijet ide i kako nas zele kontrolisati, sve je ovo farsa..

Corona nije pivo,nego splacina…