fbpx

Sutra presuda premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću

5 min. za čitanje

Ova afera nastala je u jeku korone, a Tužilaštvo je u završnoj riječi tvrdilo da je novac za respiratore – 10,5 miliona KM protraćen.

U Sudu BiH sutra će biti izrečena presuda Fadilu Novaliću, premijeru Federacije BiH, Fahrudinu Solaku, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite, Fikretu Hodžiću, vlasniku “Srebrene maline”, kao i samoj firmi, te Jelki Milićević, federalnoj ministrici finansija, koji su optuženi u aferi „Respiratori“ za nabavku 100 uređaja po cijeni od 10,5 miliona KM.

Sve protraćeno

Suđenje za korona korupciju počelo je 2020. godine i okončano je prije dvije sedmice. Prvostepena, nepravomoćna presuda bit će objavljena sutra u 9 sati.

Ova afera nastala je u jeku korone, a Tužilaštvo je u završnoj riječi tvrdilo da je novac za respiratore, koji nikada nisu ni bili od pomoći, protraćen.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsificiranje ili uništavanje, dok se Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih krivičnih djela u vezi s nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće – navodi se u optužnici Državnog tužilaštva.

Osmicin sudija

Predsjedavajući Sudskog vijeća je Branko Perić, dok su članovi Goran Radević i Braco Stupac. Inače, Perić je sudija blizak SDA strukturi i Osmanu Mehmedagiću Osmici, sada već bivšem direktoru OSA-e. Tako da javnost s pravom očekuje kako će glasati ostale sudije, s obzirom na to da se radi o predmetu za koji vlada veliki interes.

No, kako se bliži presuda, sve je više pritisaka na Sud da se Novalić oslobodi. I tako je već godina.

Kao pritisak na Sud u javnosti je doživljena i izjava Novalićeve advokatice Vasvije Vidović. Ona je prije dva dana za Fenu izjavila:

– Ono što ja mogu reći jeste ono što sam nebrojeno puta već rekla, a to je da je ono što je u ovom predmetu radilo Tužilaštvo BiH bilo predstava za javnost, predmet bez ijednog pravno valjanog dokaza.

Velika prevara

S druge strane, već se uveliko špekulira da pojedini centri moći daju veliki novac da se Novalić oslobodi. Navodno, u igri su tri miliona maraka.

S tim je veći pritisak na Sud da optužene oslobodi pod izgovorom da je Vlada pokušala spasiti živote. No, zaboravlja se da respiratori, koji su nabavljeni po trostruko višoj cijeni, nisu uopće za Covid pacijente niti za bolnice, pa nisu nikome ni pomogli.

Takvu tezu željela je razbiti Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, koja ih je jedina pustila u upotrebu. Njeno spašavanje Novalića, ali i sebe, jer Novalić nikad nije smio prepoznati “ženski glas” koji govori kakvi će se respiratori kupiti, iako su svi prepoznali i znaju da se radi o Sebiji Izetbegović, nanijelo je više štete nego koristi.

I dalje se utvrđuje koliko je osoba u KCUS-u umrlo na ovim respiratorima koji sada propadaju u podrumima i zbog čega su podnesene krivične prijave protiv Sebije i ljekara. Čak je 13 ljekara zbog pritiska da liječe osobe na ovim respiratorima napustilo KCUS.

U SAD bačeni na smeće

Američki mediji objavili su u maju 2012. godine da je u američkoj državi Floridi uništen veliki broj kineskih respiratora ACM812A, koji su u Bosni i Hercegovini poznatiji kao “malina respiratori”.

Kao je tada navedeno, razlog uništenja je taj što nisu uvršteni na američku listu odobrenih medicinskih aparata za liječenje pacijenata od koronavirusa. 

prenosi avaz.ba

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments