fbpx

Suđenje Fadilu Novaliću i ostalim optuženim bit će nastavljeno u julu

2 min. za čitanje

Suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalim optuženim za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora bit će nastavljeno u julu s novim članom Vijeća Goranom Radevićem.

Sudija Radević je imenovan umjesto Džemile Begović, koja je napustila Vijeće zbog odlaska u penziju. Begović je do maja predsjedavala u ovom predmetu, a tu ulogu je preuzeo član Vijeća Branko Perić.

Perić je kazao da je Radević imenovan za novog člana Vijeća 26. maja i da se od tada upoznaje sa predmetom.

Na ročištu je razgovarano i o dinamici nastavka suđenja, kao i saslušanju preostalog vještaka Tužilaštva, koji živi u inostranstvu i nije mogao u dosadašnjem toku postupka iznijeti svoj nalaz, zbog čega je promijenjen redoslijed izvođenja dokaza, te su Odbrane počele sa saslušanjem svojim svjedoka.

Tužilac Mirza Hukeljić je rekao da je vještak mogao doći u periodu kada je bila pauza u suđenju. Marsela Bajramović, braniteljica Fahrudina Solaka, kazala je da bi odustala od nekoliko svjedoka, a da ostali zavise od iskaza ovog vještaka Tužilaštva.

Perić je naložio tužiocu da pripremi informacije kako i kada bi vještak mogao biti saslušan te na koje konkretno okolnosti.

“Očekujem informacije na sljedećem pretresu. Moramo to da riješimo”, rekao je Perić.

On je naveo da, zbog obaveza u drugim predmetima, ovo suđenje će u julu moći biti održano dva puta. Zbog godišnjih odmora koji će potom uslijediti, kao i bolovanja, nastavak se može očekivati u oktobru.

Za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, s Novalićem su optuženi suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Suđenje se nastavlja 6. jula.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments