fbpx

“Stop raku grlića materice” : U petak edukacija u Lukavcu!

1 min. za čitanje

Svake godine u zemljama Evrope sedmica na kraju januara se obilježava kao Evropska sedmica prevencije raka grlića materice.Karcinom grlića materice je, po podacima Svjetske zdravstve organizacije (WHO), drugi po učestalosti uzrok smrti kod žena, a treći vodeći, nakon karcinoma pluća i karcinoma dojke. Bosna i Hercegovina, po učestalosti karcinoma grlića materice, nalazi se među evropskim zemljama koje imaju visoku stopu obolijevanja.

I ove godine, Klinika za akušerstvo i ginekologiju UKC Tuzla u saradnji sa studentima Medicinskog fakulteta Tuzla, pod mentorstvom prof.dr. Dženite Ljuce će organizovati niz aktivnosti koje će biti sprovedene na području TK, a u cilju informisanja javnosti o mogućnostima i važnosti prevencije raka grlića materice, a jedan od ciljeva je i da “mladi edukuju mlade”.

Ovogodišnja ciljna grupa za akciju “Stop raku grlića materice” će biti mlađa populacija, čime će fokus biti stavljen na rano stupanje u seksualne odnose kao važan faktor rizika za nastanak oboljenja. Nakon Tuzle, edukacija za volontere Crvnog križa će se u Lukavcu održati 31.01. (petak) u prostorijama Crvenog križa.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

A zasto ne pise kada, u koje vrijeme?