fbpx

State Department / Derek Chollet stigao u Sarajevo

1 min. za čitanje

Savjetnik u State Departmentu Derek Chollet stigao je u glavni grad Bosne i Hercegovine.

On je drugi visoki zvaničnik iz SAD koji za kratko vrijeme stiže u posjetu našoj zemlji.

Chollet dolazi u BiH samo nekoliko dana nakon posjete Gabriela Escobara, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD koji je građanima BiH poručio da njegova zemlja nikada neće podržati jednostrane aktivnosti koje će ugroziti Dejtonski mirovni sporazum, koje će biti antiustavne i koje će napraviti neku vrstu problema u BiH.

Tokom boravka u Sarajevu, savjetnik Chollet će se sastati sa visokim državnim zvaničnicima kako bi naglasio da su funkcionalne, demokratske institucije na svim nivoima vlasti ključne za bolju budućnost svih građana u BiH.

Podsjetimo, Chollet je još u aprilu pozvao političare u Bosni i Hercegovini da, umjesto zapaljive retorike i isključivih zahtjeva, razgovaraju o napretku BiH kad je riječ o ključnim reformama s ciljem općeg dobra, saopćeno je tada iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Savjetnik Chollet je potcrtao da je ključan dijalog i napredak u transparentnosti institucija, poštenim izborima, jačanju vladavine prava i dubljem partnerstvu kad je riječ o euroatlantskim integracijama BiH.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments