fbpx

Šta uraditi ako sumnjate da ste zaraženi COVID-om

3 min. za čitanje

S obzirom na veliki porast broja zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini – važno je ponoviti nekoliko osnovnih pravila kojih se građani moraju pridržavati.Osjetite li bilo koji simptom koji upućuje na sumnju na covid-19 odmah se telefonski javite nadležnom ljekaru primarne zdravstvene zaštite radi otvaranja bolovanja ili izolacije u skladu s preporukama Federalnog zavoda za javno zdravstvo, navodi se u uputstvu koje je izradilo Ministarstvo zdravstva KS.

Ne žurite u prva četiri dana od pojave simptoma na testiranje, jer zbog negativnog testa i lakših simptoma može se desiti da pacijent nastavi da se kreće u društvu te na taj način nastavi širiti zarazu.

Ako ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom:

Vakcinisani ste ili prebolovali ste covid-19 u zadnjih šest mjeseci: Primili ste booster dozu ili dvije doze vakcine Pfizer, Moderna, Sinovac, Sinopharm ili AstraZeneca u zadnjih šest mjeseci ili jednu dozu J&J u zadnja dva mjeseca – onda ne trebate u izolaciju, već trebate nositi masku i testirati se ukoliko se simptomi razviju.

Niste vakcinisani i niste prebolovali covid-19 u zadnjih šest mjeseci: Trebate u izolaciju (javite se porodičnom ljekaru) i ukoliko razvijete simptome, testirajte se.

Niste vakcinisani, ali ste prebolovali covid-19 u zadnjih šest mjeseci U ovom slučaju ne morate u izolaciju ako nije prošlo šest mjeseci od prebolovanja, ali ukoliko se simptomi razviju – testiranje je obavezno.

Odlučite li se testirati i zatim dobijete pozitivan rezultat testa na covid-19:

  • Idite u izolaciju bez obzira na vakcinalni status
  • Ostanite kući najmanje 10 dana (već ste u izolaciji ili se javiti porodičnom ljekaru za određivanje dužine izolacije)
  • Ako ste asimptomatski pozitivni izolacija se računa od datuma testiranja
  • Nastavite nositi masku još pet dana nakon izlaska iz izolacije

Šta ako se trebate javiti u covid ambulante? Put pacijenta u covid centru/ambulantama izgleda ovako:

  • Porodični ljekar, pedijatar ili ljekar školske medicine upućuju i najavljuju pacijenta za dolazak u covid ambulantu
  • Pacijent se javlja na trijažno mjesto centralnog objekta OJ ili na posebno trijažno mjesto covid ambulante gdje se provjerava razlog dolaska
  • Pacijent se uvodi u ordinaciju za pregled gdje dolazi tim u sastavu: doktor medicine i medicinska sestra/tehničar ili pedijatrijski tim i obavlja anamnezu ili pregled
  • Ako postoji indikacija za pregled laboratorije i RTG pluća, pacijent će dobiti uslugu u covid centru
  • Ako postoji indikacija, pacijentu se uzima bris na mjestu za uzimanje briseva
  • Propisivanje neophodnih lijekova i uputnica će uraditi doktori medicine, pedijatri i pulmolozi koji rade u covid centrima/ambulantama

U konačnici, ne zaboravite najvažnija pravila: Redovno perite ruke i održavajte higijenu, nosite zaštitnu masku te izbjegavajte veća okupljanja i gužve.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments