fbpx

Slučaj GIKIL: Advokati obećali da će se osumnjičeni pojavljivati na sudu

3 min. za čitanje

Kantonalni sud u Tuzli donio je Rješenje kojim se prihvata kaucija u iznosu od 24 miliona KM za puštanje iz pritvora predsjednika Nadzornog odbora GIKIL-a Pramoda Mittala i njegova dva bliska saradnika Rajiba Dasha i Paramesha Bhattacharyya.

”Za Pramoda Mittala data je garancija u vrijednosti milion eura, a za druga dva osumnjičena data je garancija po 250 hiljada eura. Drugi uslov je bio da se pritvor po tačkama C i D zamijeni mjerama zabrane, da Pramod Mittal kao i druga dva osumnjičena, koji su bili članovi Nadzornog odbora i Uprave više nemaju bilo kakvog pristupa u GIKIL-u. Stavlja im se mjera zabrane da obavljaju bilo koju dužnost u Nadzornom odboru ili Upravi GIKIL-a. Na takav način smo postigli da ono što smo mi u provedbi istrage utvrdili da oni nemaju pravo predstavljanja GSHL-a nakon maja 2018. godine. Ovim mjerama smo to faktički potvrdili”, navodi Ćazim Serhatlić, tužilac Kantonalnog tužilaštva TK.

Također kaže da su tražili da se uplati određeni iznos na posebni račun GIKIL-a otvoren kod NLB banke.

”On iznosi 11 miliona eura ili nešto više od 21 milion KM. Odbrana je prihvatila sve te uslove, podnijela prijedlog sudu, sud je na naša izjašnjenja kako odbrane tako i tužilaštva predloženu mjeru prihvatio i danas je donesena odluka da se osumnjičeni Pramod Mital i druga dva osumnjičena puste iz pritvora Kazneno-popravnog zavoda Tuzla. Jemstvo će postati prihod Budžeta FBiH ako osumnjičeni pobjegnu. Ovim rješenjem suda je isto tako stavljeno u nalog da se osumnjičeni Pramod Mittal i druga dva osumnjičena moraju javiti na svaki poziv suda ili tužilaštva, te da i u toj situaciju ukoliko se ne odazovu se rješenje o jemstvu ukida, tj. postaje prihod Budžeta FBiH i njima se određuje pritvor”, kazao je Serhatlić.

Članica Pravnog tima odbrane Vasvija Vidović navodi da je njen branjenik Pramod Mittal dao već izjavu kako će se odazivati na svaki poziv suda.

”To je veliki iznos za koji bilo koja osoba na svijetu bi bila zainteresirana da se pojavi na sudu. I mi smo dali obećanje da će se pojaviti na sudu, a mi smo ozbiljni advokati”, navela je Vidović.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Hoće Tita mi , reče advokat …

Koja suplja. Njima 21 milion ko kad bi meni udarili kauciju od 21 KM, i kao, “Ako se ne pojavis, ostajes bez 21 marke”. Ljudi nam se smiju, moj Reufe…