fbpx

Slovenija danas u Briselu predstavlja plan za dodjelu kandidatskog statusa BiH

2 min. za čitanje

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon prisustvovat će danas u Briselu sastanku šefova diplomatija država Evropske unije na kojem će se razgovarati o situaciji u Ukrajini, ali i o dodjeli kandidatskog statusa ovoj državi.

Fajon je uoči sastanka naglasila kako joj je izuzetna čast što će prisustvovati današnjem susretu koji je ocijenila iznimno važnim.

“Prvi put sam ovdje kao šefica diplomatije Slovenije i čast mi je prisustvovati sastanku. Danas ćemo imati važnu diskusiju u vezi Ukrajine. Slovenija će nastaviti svoju politiku podrške Ukrajine i narodu ove države. Također podržavamo dodjelu kandidatskog statusa ovoj državi kao i svim državama unutar Istočnog partnerstva”, rekla je Fajon.

Ipak, naglasila je kako se na današnjem sastanku ne smije zaboraviti Zapadni Balkan i države koje čekaju ulazak u Evropsku uniju.

“Ne smijemo zaboraviti države Zapadnog Balkana. Slovenija će danas predstaviti plan kako podržati Bosnu i Hercegovinu i dodijeliti joj kandidatski status. Predstavit ćemo ovaj projekt pred šefovima diplomatija drugih zemalja EU. Također, razgovarat ćemo o konačnom početku pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom te o liberalizaciji viznog režima za Kosovo što također podržavamo”, poručila je Fajon.

Osim Tanje Fajon, uoči današnjeg sastanka medijima su se obratili i šef češke diplomatije Jan Lipavsky, ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg, grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias te šef diplomatije Luksemburga Jean Asselborn.

Ministri su naglasili kako je važno podržati Ukrajinu i dodijeliti joj kandidatski status, ali da se u priči o proširenju EU ne smije zaboraviti Zapadni Balkan, a naročito Albanija i Sjeverna Makedonija za koje je ocijenjeno kako predugo čekaju proces početka pregovora s EU o pristupanju ovoj organizaciji.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments