fbpx

Skupština TK: Pozivamo Vučića da se izvini preživjelima i oda počast žrtvama s Kapije

3 min. za čitanje

Skupština Tuzlanskog kantona na današnjoj hitnoj sjednici najoštrije je osudila i uputila protestnu notu akterima promocije knjige pod nazivom “Tuzlanska Kapija – režirana tragedija” autora Ilije Brankovića, koja je prije nekoliko dana organizirana u Beogradu.

– Promotori, autori, recenzenti ovog sramnog djela, želimo vas podsjetiti na istinu jer ste očito brzo, svjesno, zaboravili šta se desilo na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine. Presuđeni zločin protiv čovječnosti sa Tuzlanske kapije je sraman i necivilizacijski čin svirepog ubistva 71 i ranjavanja 150 osoba prosječne životne dobi 23 godine. Ratni zločin protiv civilnog stanovništva sa Tuzlanske kapije je sunovrat ljudskosti i civilizacijskih vrijednosti kojima ljudski rod pripada.

Tuzlanska kapija je mjesto vječnog sjećanja koje ima posebno mjesto i ulogu u bosanskohercegovačkoj novijoj historiji – kaže se u stavu Skupštine TK koji je pročitao predsjednik Žarko Vujović, a svi zastupnici jednoglasno usvojili.

Dalje se navodi da je pravosnažna presuda Suda Bosne i Hercegovine zločincu Novaku Dukiću na 20 godina zatvora za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, pravna činjenica kojom se potvrđuje da je Tuzlanska kapija mjesto zločina, mjesto nevino ubijenih civila, mjesto ubistva tuzlanske mladosti.

– Stoga pozivamo organizatora ove promocije, Ministarstvo odbrane Republike Srbije, da se izvini preživjelim žrtvama i članovima porodica žrtava zločina sa Tuzlanske kapije, i svim građanima Bosne i Hercegovine, a nevino ubijenim oda neizmjerno poštovanje. Ako to ne uradite, identifikovat ćemo vas da institucionalno osporavate zločin na Tuzlanskoj kapiji što će vas svrstati u red onih koji direktno revidiraju istinu o Tuzlanskoj kapiji i nipodaštavate presude najviših pravosudnih instanci države Bosne i Hercegovine.

Također, pozivamo predsjednika Republike Srbije da pokrene odgovornost organizatora ovog sramnog čina i izvini se preživjelim žrtvama, a svim nevino stradalim sa Tuzlanske kapije oda dužno poštovanje. Pozivamo Predsjednika Srbije da izruči ratnog zločinca Novaka Dukića Bosni i Hercegovini na izdržavanje 20-godišnje pravosnažne kazne zatvora za zločin koji je počinjen na kapiji.

Izručenje ratnog zločinca Novaka Dukića je put pomirenja i pravde između Tuzle i Beograda – navodi se u stavu Skupštine TK.Također, pozvani su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini da upute protestnu notu Ministarstvu odbrane Republike Srbije zbog organiziranja promocije ove sramne knjige.

– Podrška ovom i događajima sličnog karaktera sigurno ne doprinosi pomirenju, međuljudskom razumijevanju i nadi da se neće više ponoviti zločini kao što je to slučaj sa Tuzlanskom kapijom. Mi zaista želimo da se nikad i nikom ne ponovi zločin stradanja tuzlanske mladosti – zaključeno je danas u Skupštini TK.

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Vucic i njegova politicka kamarila se nikada nece izvinuti za pocinjene zlocine nad Bosnjacima.Izlisno je pisati,govoriti i moliti.Jednom za svagda,Bosnjaci moraju da imaju jednoglasnu nacionalnu politiku koja se odnosi na podnesene zlocine,razaranja i daljnje satanizovanje BiH-e i islama, nekaznjeno velicanje destruktivnog svetosavlja propovijedanog od intelektualaca,velikog dijela politicara ogromnog dijela svestenstva SPC-e i sadasnje vlade predvodjene cetnikom Vucicem.
Ne smoje se zanemariti cinjenica da postoje izvjesne politicke snage i pojedinci,tipa lukavackog nacelnika koji se maltene izvinjavaju za zlocine pocinjene nad sopstvenim narodom i gradjanima.Dokle god srpski nacion ne dozivi katarzu,tipa Njemacke,i dokle god postoje domaci pojedinci i politicar ikoji preko toga olako prelaze,permanentna opasnost za Bosnjake i gradjane drugih nacija,koje dozivljavaju cjelovitu BiH,visice kao Damoklov mac koji prijeti da se u svakom trenutku, i jos jednom, sruci naglave zrtava. Dosta je bilo cutanja,politikantske mimikrije i nedoputive indolentnosti.Vrijeme je da se pocne !

Tako je druze Milenko. Mada je gori ovaj nas podozrenski vucic sto zivi u zgradi jupiter u tz a nacelnik opstine Lukavac. Onaj je lud a ovaj nas hinjo. Krsti spomenike po Tumarama, Milinom Selu, Trepalama, Malinjaku,Sizju….

Tako je,druze.Ne zna se ko je veci narcis.Po visini je duzi Vule Mahniti,a po sirini Anam Onaj.Jenog je tesko preskociti a drugog zaobici.Il’ gore il’ dolje,ha ijevo ha desno -nezaobilszno i ne preskocivo.Znam da znas onu pjesmu:”Narcisi placu,ljubavi…”