fbpx

SIPA lišila slobode četri osobe

2 min. za čitanje

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, dana 17.01.2024. godine, na području Sarajeva, realizovali pretres jednog stambenog objekta i slobode lišili četiri lica, državljanina Afganistana koja se sumnjiče da su od lica koja ne boravi na teritoriji Bosne i Hercegovine tražili otkup za tri oteta lica, državljane Irana i Švicarske, u iznosu od 8.000 i 10.000 eura. Otkup je nakon toga i plaćen van Bosne i Hercegovine, a lica puštena.

Ova organizovana grupa otmičara je mučila i fizički maltretirala oteta lica, kojom prilikom su im nanijeli tjelesne povrede, te je jedno lice završilo na bolničkom liječenju.

Takođe, jedno od lica lišenih slobode se dovodi u vezu sa krivičnim djelom „Ubistvo“ koje je izvršeno nad jednim od migranata u Imigracionom centru Lipa u Bihaću a koje se desilo 31.12.2023. godine. Lice je lišeno života tako što je izbodeno nožem.

Navedene aktivnosti su sprovedene zbog postojanja osnova sumnje da je organizovana grupa sa područja Afganistana počinila krivična djela „Organizovani kriminal“, „Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata“ i „Krijumčarenje ljudi“ propisana krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine i u vezi sa krivičnim djelom „Otmica“ iz Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine kao i druga teška krivična djela za koja se sumnja da su ih lica lišena slobode.

Lica lišena slobode su sprovedena u službene prostorije gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada. Tokom rada ostvarena je saradnja sa sa policijskim tijelima Republike Srbije i Švicarske kao i Europolom i Interpolom Bosne i Hercegovine.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments