fbpx

Sindikat visokog obrazovanja TK svojom neupućenošću dezinformira građane i članstvo

3 min. za čitanje

Povodom pisma Sindikata visokog obrazovanja TK, a kojeg su objavili brojni web portali, u kojem se Vladu TK proziva za nezainteresiranost i diskriminaciju uposlenika u oblasti Visokog obrazovanja, osjećamo za potrebu da ukažemo na neinformiranost predstavnika Sindikata i tendenciozno dezinformisanje uposlenika u oblasti visokog obrazovanja i građana Tuzlanskog kantona.

U objavljenom pismu Sindikat, koji nema reprezentativnost za nivo Tuzlanskog kantona, navodi da je Vlada izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, nekonsultirajući Sindikat, narušila demokratske principe.

Više puta do sada je rečeno, a ovim puta i ponavljamo da su nedavno donesene izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju minorne i donesene isključivo s ciljem implementacije Odluke Ustavnog suda, odnosno usaglašavanja sa odredbama Okvirnog zakona, te je u njihovu izradu bila uključena i akademska zajednica, odnosno Samostalni sindikat visokog obrazovanja i nauke BiH, KO Tuzla koji ima utvrđenu reprezentativnost na nivou Tuzlanskog kantona.

Ovim izmjenama ojačana je autonomija visokoškolske ustanove, na način da Ustanova svojim statutom uredi materiju imenovanja prorektora na način koji odgovara njenim realnim potrebama.Imajući u vidu da je Vlada najavila obimnije promjene ovog zakona tokom 2020. godine, Vlada je već uputila više javnih poziva predstavnicima akademske zajednice, a time i akademskoj zajednici te Sindikatu koji ima utvrđenu reprezentativnost, da se izvrše neophodne pripreme.

S druge strane Sindikat visokog obrazovanja neinformisanost pokazuje i tumačenjem da će uposlenici u oblasti visokog obrazovanja biti zakinuti za najavljeno povećanje plaća tokom 2020.godine.

U nedavno donesenom Budžetu Tuzlanskog kantona za 2020.godinu jasno je vidljiv rast pozicije za plaće uposlenika u oblasti visokog obrazovanja za iznos od 6,87%, što je jasan pokazatelj planiranog povećanja plaća i ovim uposlenicima, te jednakog tretmana Vlade Tuzlanskog kantona prema svim uposlenicima koji plaću primaju iz Budžeta Tuzlanskog kantona.

Napominjemo da je predstavnik Samostalnog sindikata visokog obrazovanja i nauke BiH, KO Tuzla, koji posjeduje reprezentativnost na nivou Tuzlanskog kantona, prisustvovao početnim pregovorima, te potpisivanje Sporazuma nije do sada upriličeno isključivo zbog nemogućnosti usaglašavanja termina, a očekuje se da će Sporazum biti potpisan već početkom naredne sedmice.

Vlada Tuzlanskog kantona u potpunosti razumije potrebu Sindikata visokog obrazovanja za samopromocijom, marketingom i animiranjem članstva, ali ovu priliku želimo iskoristiti da, kao i na drugim mjestima gdje smo to imali priliku učiniti (RMU „Đurđevik”, Rudnici „Kreka” i dr.) pozovemo na jedinstvo, solidarnost, dijeljenje informacija i zajednički angažman sindikalnih organizacija, a sve u cilju ostvarivanja što boljih materijalno – socijalnih prava radnika.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments