fbpx

Schmidt poručio: Što hitnije provesti reforme u cilju poboljšanja integriteta izbora

2 min. za čitanje

Visoki predstavnik Christian Schmidt sudjelovao je na sastanku Grupe prijatelja Zapadnog Balkana u Rimu.

Teme sastanka kojem su prisustvovali i ministri vanjskih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije, bile su ekonomske perspektive i evropske integracije regiona.

Visoki predstavnik se također sastao sa Alexanderom Schallenbergom, ministrom vanjskih poslova Austrije, Elmedinom Konakovićem, ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, i Janom Marianom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Češke Republike, te je s njima razgovarao o političkoj situaciji u BiH i regionu Zapadnog Balkana.

Visoki predstavnik je naveo da će otvaranje pristupnih pregovora biti jedinstvena prilika za Bosnu i Hercegovinu. Vraćanje povjerenja javnosti u izborni sistem je hitni prioritet za organe vlasti u BiH.

Stoga je potrebno u kratkom roku provesti reforme sa ciljem poboljšanja integriteta izbora kako bi se osigurala uspješna organizacija lokalnih izbora zakazanih za oktobar ove godine.

Nadalje, visoki predstavnik je naglasio da institucije BiH moraju djelovati efikasno i u punom kapacitetu kako bi rješavale i druge prioritete da bi BiH na proljeće mogla zvanično započeti pregovore o članstvu u EU.

Inicijativu Prijatelji Zapadnog Balkana su 2023. godine pokrenule Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija, kako bi se ubrzalo pristupanje EU i integracija regiona.

Visoki predstavnik je izrazio zahvalnost na produktivnim razgovorima tokom sastanka, kao i na jačanju regionalnog opredjeljenja za pozitivne političke procese i za ostvarivanje zajedničkih ciljeva država Zapadnog Balkana na njihovom putu ka integraciji u EU.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments