Schmidt: međunarodna zajednica svjesna značaja BiH za regionalnu stabilnost

6. Aprila 2022.
2 min. za čitanje

Visoki predstavnik Christian Schmidt uoči današnjeg susreta s ministrom vanjskih poslova Mađarske Peterom Szijjartom u Sarajevu izjavio je da ova, kao i posjete drugih visokih zvaničnika, pokazuju da je međunarodna zajednica svjesna značaja Bosne i Hercegovine za regionalnu stabilnost.

– Zbog toga danas na 30. godišnjicu od početka opsade Sarajeva imamo jasnu poruku. Upravo sada kada se međunarodno pravo krši na granici Evropske unije i kada Rusija vodi nemilosrdan agresorski rat moramo jasno pokazati da vjerujemo u pravila i neprikosnovenost ljudskih prava i međunarodnih sporazuma – rekao je Schmidt.

Uspjeh Dejtona, prema njegovim riječima, jeste da su godine nakon Dejtona donijele mir. Naveo je da je put prije Dejtona bio predug i koštao mnogo nedužnih života.

– Ja sa svoje strane mogu reći da sam garant da se to neće još jednom dogoditi. Ne kažem ovo zato što se plašim da je mir u opasnosti. Ali, ovo kažem kao poruku svim onim ‘ludim’ koji misle da se mogu igrati neprikosnovenošću ljudi – naveo je Schmidt.

Izrazio je zahvalnost međunarodnoj zajednici, EU i članicama NATO-a da učestvuju u tome.

– Upravo dolazim iz Butmira gdje sam razgovarao sa komandantom EUFOR-a. Želim se zahvaliti svim tim vojnicima, uključujući i 200 mađarskih vojnika, koji daju svoj doprinos Bosni i Hercegovini da nastavi u miru – dodao je Schmidt.

Visoki predstavnik je naglasio da niko ovdje ne smije generisati bilo kakvu nesigurnost.

– Put od Dejtona do Brisela ćemo zajedno nastaviti. Trenutna kriza koja je nastala međusobnim blokadama u zemlji, ne može više tako ostati. Zbog toga ćemo nastaviti pratiti šta se događa i nastavit ćemo s diskusijama – istakao je Schmidt.

Dodao je da se uzda u parlament i u to da je međunarodna zajednica u BiH spremna podržati konstruktivne snage.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments