fbpx

Samo 1,7% sredstava za zaštitu životne sredine ide za sprečavanje zagađenja

2 min. za čitanje

Ukupne investicije za zaštitu životne sredine u BiH u 2018. godini iznosile su 88.020.982 KM, od čega je svega 1,7 posto sredstava otišlo na sprečavanje zagađenja.

Preostalih 98,3 posto, kako je pojašnjeno iz Agencije za statistiku BiH, predstavlja investicije na kraju proizvodnog procesa, pišu Nezavisne novine.

“Od ukupnih investicija u zaštitu okoline, investicije u zaštitu vazduha činile su 88,3%, u upravljanje otpadnim vodama 6,8%, u upravljanje otpadom 3,3%, u zaštitu i sanaciju tla te podzemnih i površinskih voda 1,3%, u smanjenje buke i vibracija 0,1%, u zaštitu biološke raznolikosti 0,1%”, naveli su iz Agencije za statistiku BiH.

Vrlo nezdrav indeks vazduha je, dakle, zabilježen u Sarajevu, a nezdrav indeks je zabilježen u Zenici, Lukavcu, Jajcu te Tuzli.

Tuzlaci su počeli organizovati proteste kako bi upozorili da više ne mogu bukvalno disati. Struka upozorava da je zadnjih godina sve više građana oboljelih od plućnih bolesti, a najkritičnije skupine su hronični bolesnici i djeca pa bebe.

“Mi nemamo dovoljno istraživanja ni eksperata u ovoj oblasti. Ono što se zna je da treba zaustaviti rizike. Rizici su ono što stvara aerozagađenje. I sve će biti gore. Ja ne mogu zamisliti kako će biti iduće godine jer mi imamo stalni porast aerozagađenja”, upozorila je doktorica Nurka Pranjić, koordinatorica FBiH u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments