fbpx

Sabina Ćudić: Ko će ići u zatvor za nestalih 300 miliona KM u propalom termobloku?

3 min. za čitanje

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je prijedlog Elektroprivrede da se ne prihvate alternativni podizvođači ključne opreme za gradnju termobloka 7 u Tuzli. Time je završena priča o gradnji Termobloka 7. Reagovala je Sabina Ćudić, šefica Kluba zastupnika Naše stranke u Parlamentu FBiH.

„S izgradnjom Termobloka 7 je gotovo. Na tu mogućnost smo upozoravali još 2019. godine kad je Parlament FBiH odobrio ovaj projekt. Klub Naše stranke tad ga nije podržao jer smo tražili da se sve uskladi s preporukama Energetske zajednice koja je upozoravala na neregularnosti u planu njegove provedbe.

Prošle godine smo tražili raskid ugovora kada kineski partneri nisu mogli ispuniti neke od ugovornih uslova. Da smo to uradili tada, mogli smo vratiti avansno uplaćena sredstva u iznosu 220 miliona KM. To se nije desilo i sada ćemo te novce izgubiti.

Osim gubitka novca, posljedice će biti negativne po cijeli energetski sektor a posebno će to osjetiti građani Tuzlanskog kantona jer nije ništa urađeno na postojećim termoblokovima u cilju smanjenja zagađenja koje stvaraju.

Također, garancija koju su i država i Federacija BiH dale kineskoj Eksport-import banci za kredit za izgradnju Termobloka 7 je nelegalna državna pomoć. Priznalo je to i Vijeće za državnu pomoć BiH, koje je prvobitno i dalo spornu garanciju. To me dodatno učvršćuje u uvjerenju da će se sve nabrojane negativne posljedice i desiti. Na osnovu te odluke, Vlada FBiH mora raskinuti garanciju i vratiti 47 miliona KM. Uz sve navedeno, nepovratno je utrošeno i 30 miliona KM za pripremne radove.

Za sve su direktno odgovorni Vlada FBiH, a posebno njen premijer Fadil Novalić kao i resorni ministar Nermin Džindić. Krivac je i Elektroprivreda BiH kao i tijela koja nadziru njen rad, posebno direktor Admir Andelija.

Ovi ljudi moraju odgovarati. U vrijeme najveće energetske i finansijske krize mi smo izgubili i energiju i finansije. Nismo izgradili Termoblok 7, nismo obnovili ostale termoblokove, a u tu svrhu bačeno je blizu 300 miliona KM.

U vrijeme najveće zdravstvene krize, na počecima pandemije COVID-19, ista ta Vlada potrošila je 10 miliona KM na neispravne respiratore. Sad nam opet dolazi na naplatu Novalićeva nesposobnost. Krajnje je vrijeme da se u priču uključi i Tužilaštvo. Za nestalih 300 miliona neko mora odgovarati.

Doslovno trebamo osjećati strah ako se desi još neka kriza koliko će ova vlast desetina i stotina miliona našeg novca baciti u vjetar lažno pokušavajući da je riješi. Nakon izbora oni više ne smiju biti u prilici da to rade.“

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Opcio bih s njom

“Nakon izbora oni više ne smiju biti u prilici da to rade.“
eto zbog čega ova ženska galami!