fbpx

Regulacija korita rijeke Spreče u Lukavcu

2 min. za čitanje

Uređenje korita rijeke Spreče na području Lukavca je višegodišnji projekat Agencije za vodno područje rijeke Save i provodi se u više faza.

Nizvodno od akumulacije Modrac, Spreča ulazi u Sprečansko polje. Usko korito s niskim obalama, meandri i gusta obraslost vegetacijom uzrokuju česta plavljenja. Zbog neuređenog prirodnog korita i nedostatka zaštitnih objekata, pri nailasku velikih voda, ugrožene su poljoprivredne površine i objekti uz vodotok te lokalne saobraćajnice. Dodatni problem predstavlja zagađenost otpadnim vodama tuzlanskog bazena, tako da se pri plavljenju vrši i kontaminacija zemljišta, saopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save. 

Primopredajom radova okončana je regulacija nizvodno od mosta za Puračić. Nastavak je to radova na regulaciji korita Spreče uzvodno od površinskog kopa rudnika Šikulje. Regulirano je korito na 740 metara dužine.

Izvođenjem ovih radova, završena je regulacija Spreče nizvodno od mosta za Puračić do kraja površinskog kopa rudnika Šikulje na 2.900 metara dužine. Vrijednost izvedenih radova u ovoj fazi je 1,1 milion KM.

U skladu s projektnim rješenjem, urađen je normalni poprečni profil tipa dvostruki trapez širine 30 metara u dnu i nagiba kosina 1:2 do visine 2,2 metara. Zaštita kosina je izvedena od slaganog kamena oslonjenog na kamenu nožicu. Izvedeno je i osam stabilizacionih pragova, dva uliva zaobalnih voda te dvije silazne rampe za redovno održavanje nasipa.

Ovim ulaganjima smanjen je rizik od plavljenja i osigurana zaštita industrijskih postrojenja, stambenih objekata, putne infrastrukture i poljoprivrednog zemljišta od štetnog djelovanja velikih voda, navodi se u saopćenju. 

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments