fbpx

Radi se na izradi zakona o sportu u FBiH

3 min. za čitanje

Na inicijativu Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i pitanja mladih Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jučer je održan radni sastanak o temi “Aktuelna problematika u sufinansiranju sporta u FBiH”.

Cilj sastanka, kojem su prisustvovali predstavnik Federalnog ministarstva kulture i sporta, kao i predstavnici svih pozvanih strukovnih sportskih saveza, bio je definisanje primarnih ciljeva razvoja sporta u FBiH i zakonsko uređenje ove oblasti.

Na pres-konferenciji nakon sastanka, predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, kulturi i sport i pitanja mladih Emir Dautović kazao je da su učesnici detektirali probleme s kojim se nose sportisti kada je u pitanju FBiiH i sama BiH, “najviše aludirajući na infrastrukturu, posebno na vrhunski sport i reprezentativne selekcije”.

“Danas smo konačno odlučili i definitivno donijeli odluku da ća ova komisija Doma naroda krenuti u borbu za izradu zakona o sportu na prostoru FBiH, u kojem će biti aktivno uključeni svi strukovni savezi, u FBiH i državi BiH. Ništa nije nemoguće ukoliko budemo radili na tome da dođemo do kvalitetnog zakona. Pozivam političare da u svom mandatu donesu jednu istorijsku odluku usvajanjem zakona o sportu FBiH, koji će biti na dobrobit svih sportista u FBiH i BiH”, kazao je Dautović.

Dodao je da je ovo prvi u nizu sastanaka koji će se održavati dok se ne dođe do konačnog rješenja.

Članica Odbora za sport Doma naroda Paralemta FBiH Aida Obuća kazala je da su učesnici sastanka u zajedničkom duhu, na partnerskoj osnovi, razgovorali o problemima koji su prisutni u sportu u FBiH.

“Dogovorili smo dalje korake koji će svakako rezultirati boljem rješenju uslova svih sportista. Ono što je jako bitno istaći jeste da su svi podržali našu inicijativu, da se što hitinije mora krenuti u izradu nacrta zakona o sportu FBiH. Kao članovi Odbora ćemo insistriati na tome. Ono što se u narednom periodu mora promijeniti jeste politika raspodjele sredstava koja su planirana u budžetu FBiH na kodu nadležnog Federalnog ministarstva za sport. Danas smo napravili jedan dobar iskorak ka rješavanju pitanju sporta u FBiH i nadam se da ćemo doći do zajedničkog cilja, a to je kvalitetno zakonsko rješenje sporta i bolji način finasiranja, a onda od naših sportista možemo očekivati i vrhunske rezultate”, istakla je Obuća.

Legendarna košarkašica BiH Razija Mujanović i nekadašnji evropski prvak u karateu Denis Muhović, ispred Košarkaškog i Karate saveza BiH, poručili su svim odgovornim političkim strukturama da trebaju prepoznati važnost sporta i sportista koji predstavljaju i promovišu državu BiH u Evropi i svijetu.

Prenosi akta.ba

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments