fbpx

Primopredaja računara za osam škola na TK

3 min. za čitanje

U Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona upriličena je danas primopredaja računarske opreme koju je Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini – Terenski ured Tuzla nabavila za osam osnovnih i srednjih škola na području TK. 

Vodeći se rezultatima mapiranja i brojem učenika Misija OSCE-a će dodijeliti po dva notebook računara: Osnovnoj školi „Brijesnica“ u Doboj Istoku, Turističko-ugostiteljskoj školi u Tuzli, Područnoj školi Stari Đurđevik, Područnoj školi Babići – Osnovna škola „Hasan Kikić“ Gračanica i Osnovnoj školi „Orahovica“ iz Orahovice Donje u Gračanici.  Po jedan laptop dobit će Osnovna škola „Miladije“, Osnovna škola „Pasci“ i Osnovna škola „Grivice“, Banovići.  

Primopredaja računarske opreme nastavak je saradnje, istaknuo je ovom prilikom ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović.

„Pored ovog segmenta koji se odnosi na materijalnu podršku, koju Misija OSCE-a u BiH pruža školama i obrazovnom sistemu na  području TK tu je i druga dimenzija naše saradnje. Nedavno smo promovisali Nastavni plan i program za romski jezik do kojeg smo došli zajedno sa udruženjima i Misijom OSCE-a u BiH. Također kontinuirano radimo zajedno u pronalasku modela za boljim funkcionisanjem škola i organa u školama. Na ovaj način ćemo kao ministarstvo težiti i tražiti bolju saradnju sa ovom međunarodnom organizacijom kako bismo postigli i više standarde u obrazovanju i sigurnije okruženje za učenike, roditelje i nastavnike u školama“, kazao je ministar Omerović.

Misija OSCE-a u BiH prepoznala je napore koje škole ulažu kako bi postigle bolju inkluzivnost pa su ih, s ciljem daljeg motivisanja pri organizaciji pozitivnih procesa učenja, odlučili nagraditi računarskom opremom.

„Razlog za takvu donaciju leži u činjenici da smo prošle godine imali određene inkluzivne treninge, odn. imali smo natjecanje koje je organizirano na području TK gdje su određene škole dobile već neke nagrade. Na ovaj način Misija OSCE-a sa svojim kapacitetima, s obzirom da znate da nismo donatorska organizacija, pokušava dati dodatnu podršku, kako školama tako isto i učenicima i učenicama unutar TK. Ovo što radimo danas u TK, radit ćemo i u ostatku BiH, kazao je šef Terenskog ureda u Tuzli Misije OSCE-a u BiH Damir Gnjidić izrazivši nadu da će oprema doći u prave ruke.

Direktorica OŠ „Grivice“ Banovići Elvira Jusić kazala je da je: „Evidentno da je u osnovnim školama nedostatak informatičke opreme, tako da će ova donacija OSCE-a biti značajna i poboljšat će uslove rada u našim školama.“ 

U školi „Grivice“ ima 670 učenika, kaže direktorica Jusić i s ponosom ističe da su oni jedna od malo bolje opremljenih škola zahvaljujući donacijama privatnih firmi te da imaju 2 kabineta informatike.

Kada je u pitanju povezanost svih škola na globalnu informatičku mrežu, Ministarstvo obrazovanja i nauke TK kontinuirano je angažovano kako bi poboljšali nivo, brzinu i druge karakteristike te ih podigli na nivo razvijenih zemalja, rečeno je ovom prilikom.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments