Pretresi u Tuzli i Sarajevu zbog sporne diplome direktora OSA-e Osmana Mehmedagića

2 min. za čitanje

Pripadnici Uprave policije MUP-a TK vrše pretrese na četiri lokacije u Tuzli, a u okviru predmeta koji se vodi zbog diplome koju je Američki univerzitet u Tuzli izdao direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću. Prenosi klix.ba

Prema informacijama koje su potvrđene za Klix.ba, tuzlanski policajci od jutros akciju provode po naredbi Suda BiH, a pretresi se obavljaju u prostorijama Američkog univerziteta, koje se nalaze u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

Također, pretresa se i stan direktora tog univerziteta Denisa Prcića, koji se nalazi u spomenutom gradu, kao i stan jedne zaposlenice te visokoškolske ustanove.

Kako saznajemo, akcija se provodi i u Sarajevu.

“Mogu potvriti da policija Kantona Sarajevo postupa po naredbi Suda BIH, a pod nadzorom Tužilaštva BiH te s tim u vezi provodi određene aktivnosti na području Kantona Sarajevo, o kojima u ovom momentu ne možemo više i detaljnije govoriti”, rekao nam je Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a KS.

Istragu o validnosti diplome koju je Američki univerzitet izdao direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću vodi državni tužilac Oleg Čavka, a koji je Sudu BiH i uputio prijedlog za današnju akciju.

Inače, ovo nije prvi put da se vrše pretresi prostorija Američkog univerziteta u Tuzli, s obzirom na to da je u okviru istog predmeta još jednom obavljena akcija, i to 30. jula prošle godine.

Mehmedagiću je, podsjetimo, poništena diploma fakulteta u Banjoj Luci. On je u nastavku sage nedavno dostavio dvije diplome – Američkog univerziteta i Pravnog fakulteta u Sarajevu (viša škola). Tužitelje je zainteresovao podatak da Mehmedagić ranije u svojoj biografiji nije navodio diplomu Američkog univerziteta iz 2013. godine.

Podijeli ovaj članak
2 komentara