fbpx

Premijer FBiH Fadil Novalić predstavio budžet za 2022. godinu

2 min. za čitanje

Na početku predstavljanja Budžeta za 2022. godinu premijer Federacije BiH Fadil Novalić je istakao da smo ušli u još jednu izazovnu godinu koja je i ovaj put uslovljena vanjskim faktorima.

Taman kad smo počeli da obuzdavamo pandemiju i da se oporavljamo od negativnih posljedica počela je ukrajinska kriza. Osjećam neopisivu bol i tugu zbog nepravde i gubitka života nevinih ljudi i želim da vjerujem da će ova kriza da se što prije završi. Svjedoci smo raznih poremećaja kako političkih tako i socio-ekonomskih. To znači da ćemo još jednom morati načiniti dodatne napore kako bismo se što prije vratili životima kakve smo poznavali”.

Novalić je istakao da se BiH ne može protiv negativnih posljedica braniti svojom monetarnom politikom.

“Najveći teret i odgovornost je na fiskalnoj politici, kao i na poreznoj politici. Bez obzira na sve izazove sa kojima se suočavamo, imamo i nekoliko razloga za optimizam. U prilici sam predočiti najveći budžet u historiji Federacije BiH.

2021. godina je bila najuspješnija godinu za Federaciju ikada kada su upitanju BDP, izvoz i javnih prihoda. Realni rast BDP-a će se kretati između 6 i 7 posto. Sve procjene ukazuju na to da naša privreda nikada ranije nije proizvela više roba i usluga, kao prošle godine. Ovo što ističem nije vezano za rast cijena.

Ova godina će biti rekordna i po broju zaposlenih u Federaciji BiH”, istakao je Novalić.

Budžet je predložila Federalna vlada u ukupnom iznosu od blizu 5,6 milijaradi KM.

To je najvažniji finansijski akt FBiH i ne može stupiti na snagu dok ga ne odobre oba doma u Parlamentu, pa je za petak sazvana i sjednica Doma naroda s ovom tačkom dnevnog reda u najavi.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments