fbpx

Preko 300 radnika iz Bangladeša trenutno živi i radi u BiH

3 min. za čitanje

Više od 300 radnika iz Bangladeša, trenutno živi i radi u Bosni i Hercegovini.

Angažovani su uglavnom u građevinskim firmama, a njihovi poslodavci ističu zadovoljstvo njihovim zalaganjem i prilagođavanjem životu u našoj zemlji. Procjenjuje se da će u ovoj godini, još nekoliko stotina radnika iz Bangladeša doći da radi u bosanskim firmama.

Muhamed Patoari je prije dvije i po godine došao iz Bangladeša i prvi posao dobio u jednoj firmi iz Kalesije. Već 13 mjeseci je radnik građevinske firme iz Čelića, zajedno sa još 15 svojih zemljaka. Njegove kolege, lokalni radnici ove firme, hvale ga kao vrijednog radnika i ističu da vrlo brzo uči naš jezik.

“U Bangladešu puno ljudi, 180 miliona ljudi. Ovdje je dobro, dobre plate, dobra firma, sve je dobro ovdje. Najbolje, sve je najbolje, ovdje radnika, sve je dobro, šef dobro, sve”, kaže Patoari. 

Muhamedov zemljak, Husein Šabur, ističe svoje zadovoljstvo uslovima rada i plaćom koja je trenutno oko 1 200 KM. Za isti posao u Bangladešu bio bi plaćen tri puta manje. Radnicima iz Bangladeša besplatno su osigurani stan i hrana, a imaju isti radni status kao i domaći radnici. Lokalni radnici ove firme, koji su uglavnom mještani Koraja i Čelića, svjesni su nove realnosti da će narednih godina, zbog masovnog odlaska naših radnika prema zemljama zapadne Evrope, sve više radnika iz dalekog istoka biti u domaćim firmama.

“Dok sam bio mlađi išao po svijetu, hodao, radio. Meni normalno da dođe stranac kod nas da radi, jer i ja sam bio stranac, npr. u Njemačkoj ili Austriji. Ali, uglavnom uklapaju se dobro, rade dobro”, kaže Izet Horozović, radnik građevinske firme iz Čelića. 

Iskustva poslodavaca sa stranim radnicima su različita, u zavisnosti iz koje zemlje ti radnici dolaze, ali generalno su iskustva sa radnicima iz Bangladeša pozitivna.

“Mi bismo čak i preporučili radnike koji dolaze prvenstveno iz Bangladeša jer su vrlo odgovorni, vrlo su snalažljivi. Vrlo brzo uče naš jezik, naše običaje i vrlo brzo se prilagođavaju da rade zajedno sa našim uposlenicima”, kaže Jasmin Čeliković, pravnik u građevinskoj firmi iz Čelića.

Građevinske kompanije sa područja sjeveroistočne Bosne imaju sve više ugovorenih poslova, ali i sve izraženiji problem sa radnom snagom koju ne mogu naći na lokalnim berzama rada. Prema procjenama, tokom ove godine još nekoliko stotina radnika iz Bangaldeša doći će u Bosnu i Hercegovinu, piše BHRT

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments