fbpx

Predložene izmjene zakona da se bolovanje smanji sa 42 na 15 dana

1 min. za čitanje

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH prihvatili su Nacrt zakona o izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je predložio poslanik Ramiz Karić.

“Predložene izmjene Zakona imaju cilj da se obaveza naknade plaće za vrijeme bolovanja smanji sa 42 na 15 dana”, istakao je Karić.

Prema predloženom rješenju vrijeme plaćanja naknade sve dok osiguranik nije radno sposoban odnosno do pravosnažnosti odluke nadležnog tijela o utvrđivanju invalidnosti osiguranika se ograničava na prvih 15 dana bolovanja.

“Predložene izmjene dovode do rasterećenja poslodavaca i poboljšanja poslovnog ambijenta”, poručio je Karić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović rekao je da podržava donošenje navedenog zakonskog rješenja.

“Detaljno smo analizirali bolovanje i sisteme u drugim zemljama. Prosječno vrijeme u Evropi bolovanja je 6,5 radnih dana. Bugari imaju 22 radna dana, Turci 2,8. Kod nas ne postoji zvanična statistika, a mi imamo tri puta veće bolovanje nego u Evropi. Ključni problem je što je bolovanje postalo jedan standard. Ovo je sistemski način da se smanji zloupotreba bolovanja”, rekao je Smailbegović.

Nacrt zakona upućen je u javnu raspravu od 60 dana.

Prenosi Akta.ba

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Clanak sa klix od 26.07.
Poslodavci su jučer naglasili da će oni i dalje biti odgovorni za štetu koju su pričinili radniku zbog povrede nastale radom te da oni ne žele niti mogu izbjeći takvu vrstu odgovornosti.
Demantira ih član 2 predložene izmjene zakona čije objašnjenje glasi:
“Uzmimo u obzir da se najveći broj povreda na radu dešava i pored toga što su poduzete sve neophodne mjere zaštite na radu. One su sastavni dio rizika obavljanja poslova i radnih zadataka i ne mogu se izbjeći, ali je potrebno naglasiti da, u tim slučajevima, poslodavac nije odgovoran, jer je preduzeto sve kako bi se spriječile povrede na radu i smanjio rizik od nastanka povrede”, objašnjenje je poslodavaca.
Dakle, ukoliko se povrijedite i tokom obavljanja redovnih poslova, vaš poslodavac nije kriv budući da ste znali “u šta se upuštate”.