fbpx

Poznata plata koja bi zaustavila odlazak radnika iz BiH

3 min. za čitanje

Ako bi kvalifikovani radnik u Bosni i Hercegovini imao neto platu od 1.500 KM, uz ostale fer uslove rada, bio bi zadovoljan i vjerovatno ne bi razmišljao o odlasku sa ovih prostora, piše Buka.

Međutim, zaostajanje u platama u BiH u odnosu na plate u zemljama imigracije je nenadoknadivo, čak i kada bi se ekonomski rast ubrzao i provele mjere povećanja plata kroz poreska rasterećenja i redistribuciju dijela dobiti za povećanje plata, pokazalo je istraživanje Fondacije Friedrich Ebert BiH – „Održivost migracija iz Bosne i Hercegovine“, objavljeno ove sedmice. 

A fotografija ispod dovoljno uvjerljivo pokazuje kolike se razlike u materijalnom standardu mogu ostvariti emigracijama, u odnosu na nivo standarda koji se može ostvariti u BiH.

Razotkrivanje realne situacije oko plata u BiH moguće je postići jedino analizom podataka o platama radno najzastupljenijih djelatnosti u industrijama, građevinarstvu i informacijsko-komunikacijskim djelatnostima, kao djelatnostima realnog sektora, što je vidljivo na sljedećoj fotografiji: 

Da se lako zaključiti da je osim u djelatnosti informacijsko-komunikacijskih tehnologija, u svim djelatnostima koje bilježe visoku zaposlenost u realnom sektoru, nivo plata ispod prosjeka. To znači da prosjek plata podižu djelatnosti finansija, administracije i drugih usluga, a da je položaj zaposlenih u realnom sektoru izuzetno nepovoljan. 

Nadalje, vidljivo je da su u djelatnosti prerade kože i obuće, proizvodnje tekstila i odjeće plate na nivou minimalnih.

Međutim, u istraživanju se skreće pažnja da treba imati u vidu da prikazane neto plate nisu sva primanja zaposlenih, što ukazuje na postojanje sive ekonomije i na potrebu da se sva gotovinska primanja prevedu u plate i postanu osnov za uplate doprinosa i poreza, a kasnije i za penzije zaposlenih.

U zaključcima vezano za neto primanja se, između ostalog, ističe da se dugotrajni i krhak izlazak iz krize 2009. godine temeljio na niskim platama, koje su dostigle ekonomski i socijalno neodrživ minimum. Tu se, kažu, kriju suštinski razlozi emigracija i to je područje na koje treba usmjeriti regulatorne i poreske reforme i mjere tržišnih poticaja za rast plata: “Iz rezultata rasprave vođene na panel-diskusiji 5. novembra 2019. godine proistekao je stav da bi neka ravnotežna plata za kvalifikovanog radnika u BiH trebala biti oko 1.500 KM neto i da bi ona mogla biti dosta pouzdana prevencija emigracijama, uz ostale normalne i fer slove rada”. Pored plata, navodi se, potrebne su nam i proaktivne demografske, tehnološke, ekonomske, socijalne i regionalne politike, koje će osigurati da BiH bude privlačno mjesto za život njenih stanovnika, a onda i svih drugih talentovanih i kreativnih ljudi.  

Podijeli ovaj članak
6 komentara
Subscribe
Notify of
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Netacna statistika, jer koverte rade u BiH kod privatnika, nazalost, ali nisu oni krivi nego vlast koja je to dozvolila.

Osim vlasti krivi su i radnici koji ne smiju da se udruze i naprave kakav sindikat jer samo zajedno mogu djelovagi prema feudalcima tj.privatnicima. Prosto mi nije jasan ni mozak privatnika koji sebi dopusta platu na ruke znajuci da je to krivicno djelo i da uvijek za njeg moze ic u tvorza..

A ako bi vi jb fer spustili 60% hranu i za rezije odtsle od 1000KM bi mogao ziviti ko miljoner jbz 1500KM
Vi mislite da je to puno novca na ovakoj skupoci dsj 2500 nebi bilo dosta za zivit u ovoj rupi od zemlje

Lupate al bas lupate. Kaka crna plata u Swicarska, Norveska, Swedska,
Jest ta plata ali to nije srednja plata.
Oduzmite na tu platu 30 % i mozda je to srednja plata.

Švajcarska je priča za sebe.U švajcarskim sefovima je pohranjen veliki dio svjetskog novca. To je država u kojoj je konsenzus između ,nekada, u krv zaračenih nacija sklopljen već poodavno. Umjesto da ratuju, odlučili su da zajedno izgrađuju društvo po mjeri zadovoljnog pojedinca i bogatog kolektiva.Direktna demokracija je dostigla savršenstvo.
Referendumsko odlučivanje je temelj politike. Političke stranke striktno izvršavalu volju građana koji su im dali povjerenje. Švajcarske nema nigdje u vijestima svjetskih medija koji žive od senzacija,pogotovo političkih,tragičnih,kataklizmičkih,ratnih…Slične Švicarskoj su Australija i Novi Zeland. Pa Monako,Lihtenštajn,San Marino…I sve su neovisne. Same sa sobom i svojim zadovoljstvima.Najveća senzacija je bila što u zakonu ne izuzimaju nikoga.Slučaj Đoković je najbolji dokaz. Zakon,mir i novac. Ah,da- u Švajcarskoj pivo i pica se ne mogu konzumirati ispod tridesetak eura. A kod nas burek,mućkalice i Tuzlansko ?
Đe nejma “gute”, nejma ni rahatluka.Jes da je gutavo,ali gutu su jamili Anam Oni, a narodu ostavili okrajke i kosti.

ovaj prikaz plata u zemljama EU je obmana – plata 3000 eura a troškovi mjesečni 3500 eura. da bi se razlika izbrisala i ponešto zaradilo većina radi i preko 8 sati, ili na crno, nedjeljom itd. ko nije bio neka ide kušati. sretno drugari