fbpx

Povećanje cijena goriva u BiH

4 min. za čitanje

Cijene goriva u Bosni i Hercegovini u proteklih desetak dana znatno su uvećane. Stručnjaci i analitičari smatraju da je sve ovo razlog za novu zabrinutost i alarm, jer benzin, zajedno sa dizelom, ali i hranom ima glavnu ulogu kada je u pitanju hranjenje aktuelne inflacije.

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine na današnji dan za premium bezolovni benzin 95 iznosi 2,67 maraka po litru, a za dizel 2,65 maraka po litru.

Maloprodajne cijene dizela više su za 6 posto u odnosu na prosječnu cijenu prethodnog mjeseca, izvijestili su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na benzinskim pumpama u Federaciji BiH na današnji dan za premium bezolovni benzin 95 iznosi od 2,46 do 2,86 maraka po litru, a za dizel od 2,41 do 2,86 maraka po litru.

Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine u periodu od 1. do 7. augusta ove godine zaprimljeno je ukupno 1298 obavijesti o promjeni cijena i marži.

Većina maloprodajnih cijena za oba derivata na navedenim OPC obrascima viša je za 0,05 maraka po litru goriva.

Prosječne maloprodajne cijene premium bezolovnog benzina 95 u augustu 2023. godine više su za 3,49 posto u odnosu na prosječnu cijenu prethodnog mjeseca.

Trenutni broj benzinskih pumpi u Federaciji BiH iznosi 723, s tim u vezi uzimajući u obzir broj zaprimljenih OPC obrazaca od 1. do 7. augusta ove godine i trenutni broj benzinskih pumpi može se zaključiti kako je u pitanju već drugo poskupljenje cijena goriva, naveli su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Tako je prosječna maloprodajna cijena bezolovnog benzina 95 u Federaciji bila 1,18 posto veća u julu nego u prethodnom mjesecu, a cijena dizela veća za 2,04 posto u odnosu na juni mjesec.

Ipak, kako ističu iz Ministarstva trgovine FBiH, cijene su znatno niže nego prošle godine u ovo vrijeme. Tako je bezolovni benzin 95 u julu 2023. jeftiniji za 22,05 posto u odnosu na juli 2022. godine, a dizel za 27,75 posto u odnosu na juli prošle godine.

Napominju kako je prosječna cijena bezolovnog benzina u regionu 2,95, a dizela 2,87 KM po litru.

Trend rasta rafinerijskih cijena u Republici Srpskoj iz juna mjeseca, nastavljen je i tokom jula, saopšteno je pred kraj prošlog mjeseca.

Došlo je do značajnijeg rasta cijena Eurodizela i Bezolovnog motornog benzina.

Rast berzanskih kotacija koje su osnova za formiranje rafinerijskih cijena prouzrokovan je sezonskim efekatom koji je doveo do povećanja potražnje za naftnim derivatima, dok je odluka OPEC-a o smanjenju proivodnje dovela do smanjenja ponude istih. 
Navedeni disbalans ponude i potražnje doveo je do značajnijeg rasta kotacija najtraženijih naftnih derivata.

Rast rafinerijskih cijena tada se još nije odrazio na benzinskim stanicama u Republici Srpskoj zbog starih zaliha kojim distributeri raspolažu, ali posljednjih desetak dana te brojke su se promijenile.

Sezona je dovela do povećanja potrošnje, a većina distributera je prinuđena da nabavlja naftnih derivate po znatno višim cijenama što dovodi do povećanja cijena.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments