Potvrđeno: Od sutra nabavna cijena goriva 3 KM, koliko će plaćati građani

3 min. za čitanje

Cijena nafte na globalnom tržištu zbog geopolitičkih odnosa i visoke potražnje vrtoglavo raste. Kako saznaje BHRT, dobavljači u Bosni i Hercegovini od sutra će nabavnu cijenu plaćati već tri marke, zbog čega će građani za litar goriva morati odvojiti i više. Do kada će cijene rasti nije poznato. Za sada su reagovali samo prevoznici, koji ne mogu sa sigurnošću tvrditi da će svoj posao moći i obavljati. I dok se čeka da nove nabavne cijene budu na snazi, za portal BHRT-a potvrđeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH da će za građane sutra cijene biti uvećane za 10-15 feninga. Ima li bh. vlast sluha za smanjenje akciza na gorivo, u priči Larise Omerčić.

Prema našim saznanjima od sutra, četvrtog marta, nova nabavna cijena goriva na tržištu iznosiće već 3 KM. Prema riječima izvora koji nam je ustupio na uvid novi cjenovnik nabavke naftnih derivata, situacija je sve teža. A situaciju najbolje opisuju građani koji su danas na jednoj od benzinskih pumpi rijetko bili raspoloženi za razgovor.

Teško da neko može predvidjeti do koje granice će rasti cijena goriva. Iz Vanjskotrgovinske komore BiH kažu da su već obavili razgovor sa prevoznicima međunarodnog prevoza putnika, čija je zabrinutost neminovna.

Vjekoslav Vuković, Vanjskotrgovinska komora BiH

“Ta cijena postaje iznimno neisplativa, njihovo povećanje cijena usluga postaje iznimno neisplativo, odnosno njihovo povećanje cijena usluga bi dovelo do neisplativosti onih koji koriste taj prevoz i ugrozio njihovo poslovanje.”

Olakšanje za građane BiH bilo bi barem privremeno usvajanje SDP-ov Prijedloga zakona o smanjenju ili privremenom ukidanju akciza na gorivo u BiH, čime bi troškovi goriva za građane bili manji za oko 40 feninga po litru.

Saša Magazinović, SDP

“Ukidanje akcize makar na privremenoj osnovi je racionalan potez, razloga ima, ali ima li racionalnog razmisljanja medju politicarima, ohrabruje da brojni anlaiticari podrzavau ovo kao mjeru koja ce osim cjene goriva uticati lanacano na pojeftinjena svih proizvoda na koja utiče cijena goriva. Odliucivat ce se u Domu naroda, ocekujem da se Predstavnicki ovo usvojiti.”

Upravo cijena goriva uzrokuje i povećanje cijene svih proizvoda ovisnih o gorivu. U ovm slučaju, ekonimista smatra da kao zemlja moramo reagovati najbolje.

Zoran Pavlović, ekonomista

“Ono što bi bilo važno i najvažnije za građane da u ovoj situaciji poplave globalne inflacije, da nešto uradimo ka zemlja, ako bi se prihvatilo zaustavljanje naplate akciza na period 6 mjeseci, onda bi govrivo bilo 35 feninga jeftinije a možda i više.”

Hoće li političari u Bosni i Hercegovini biti odlučni u pomoći svojim građanima i napraviti potez ukidanja akciza na gorivo barem privremeno, bće objelodanjeno 9. marta kada je zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštineBiH. To će biti i prilika da pokažu koliko u teškoj situaciji misle na one koji ih biraju. 

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

“Potvrđeno” ?

adbanner