fbpx

Poslovanje Zavoda zdravstvenog osiguranja TK dobilo pozitivnu ocjenu revizije

3 min. za čitanje

Vlada Tuzlanskog kantona danas je na redovnoj sjednici upoznata sa Izvještajem o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za 2020. godinu, kao i Programom mjera na otklanjanju nedostataka po preporukama Ureda za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine, te traži od menadžmenta Zavoda zdravstvenog osiguranja TK da o realizaciji mjera iz Programa na odgovarajući način informiše kantonalnu vladu.

Kako stoji u Izvještaju, poslovanje Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona u 2020. godini, revizori Ureda su ocijenili pozitivno, kako u smislu istinite i fer prezentacije finansijskih izvještaja u svim materijalnim aspektima, tako i u smislu rada i usklađenosti poslovanja sa zakonima i drugim propisima, saopćeno je danas nakon sjednice Vlade TK.

Ovime se Zavod izdvaja, kako se navodi, kao jedan od rijetkih subjekata javnog sektora u Federaciji i jedini kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja koji je za 2020. godinu dobio obje pozitivne ocjene. Time je zadržao pozitivan trend ocjenjivanja uz smanjenje broja preporuka u odnosu na prethodne izvještaje Ureda.

Revizori Ureda su u svom izvještaju dali ukupno 15 preporuka. Sve preporuke su pažljivo analizirane, te je u zakonom predviđenom roku usvojen Program mjera za otklanjanje nedostataka po preporukama Ureda.

Potpuna implementacija značajnog broja preporuka zahtijeva aktivnosti sistemskog karaktera, gdje preduslov za ostvarenje što većeg efekta predviđenih mjera i aktivnosti za realizaciju leži u kvalitetu servisa koji se očekuje od institucija i organa sa javnim ovlaštenjima na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Za sve preporuke čija potpuna realizacija je u direktnoj nadležnosti Zavoda provedene su odgovarajuće korektivne mjere i dostavljen je izvještaj o realizaciji Uredu. Preporuke čija realizacija je u toku, i dalje će se pratiti i o njihovom statusu će Zavod periodično izvještavati Ured za reviziju, Vladu TK, ostale zainteresovane korisnike i širu javnost.

Na današnjoj sjednici Vlada TK je imenovala Komisiju za provođenje postupka po javnom konkursu za izbor kandidata za nominiranje i imenovanje direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona.

U okviru kadrovskih pitanja, Vlada je dala prethodnu saglasnost za imenovanje direktora Kantonalne agencije za privatizaciju, te imenovala više privremenih školski odbora u osnovnim školama na području Tuzlanskog kantona.

Također, Vlada je imenovala člana Upravnog odbora Javne ustanove “Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona”.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments