fbpx

Porezna uprava FBiH poziva građane da prijave saznanja o nepoštivanju zakona

2 min. za čitanje

Porezna uprava Federacije BiH je samo u jednom danu (21. novembra) kod jednog poreznog obveznika otkrila 13 neprijavljenih radnika koji su radili ‘na crno’ i na taj način, kako navode iz Uprave, bili eksploatisani od poslodavca.

U protekle četiri godine u akcijama su otkrivena 6.864 neprijavljena radnika, 6.278 obveznika koji nisu izdavali račune, 5.414 obveznika koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad i 1.780 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog ovih nepravilnosti Uprava je zapečetila 4.142 objekta i izdala 12.291 prekršajni nalog sa izrečenim novčanim kaznama u iznosu višem od 30,1 milion KM. I pored svih aktivnosti koje se provode, još uvijek je prisutan značajan broj poslodavaca koji zapošljavaju radnike ‘na crno’, ne izdaju fiskalne račune, obavljaju djelatnost bez odobrenja za rad i vrše druge nepravilnosti.

Stoga, u cilju efikasnije borbe protiv ovakvih pojava, iz Porezne uprave FBiH pozivaju sve građane da prijave sva saznanja o nepoštivanju poreznih zakona.

“Bosna i Hercegovina je naša domovina u kojoj trebamo ostati i biti sretni, a ne obespravljeni, poniženi i eksploatisani. Ne smijemo dozvoliti da naša pojedinačna i kolektivna prava, poput prava na zdravstvenu zaštitu, prava na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja nam pripadaju po osnovu radnog odnosa, umanjuju oni koji ne prijavljuju radnike i ne plaćaju poreze i doprinose, varajući tako i građane i državu, a istovremeno uvećavajući svoje bogatstvo.”, saopšteno je iz Porezne uprave FBiH.

Porezna uprava je do sada zaprimila 4.450 prijava građana i sve dostavljene prijave bile su predmetom provjere i po njima je postupljeno.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Levati jedni,BINOGO POSTAO MANIPULATOR U BOSNI I HERCEGOVINI.ČOVJEK VAM JAVNO UZIMA MITO GLAVNI BAJAGI DRŽAVNIK TEGELTIJA IL KAKO VEĆ NE ZANIMA ME.VI GLUMITE POŠTENJAČINE.AL NEĆETE JOŠ DUGO,VALJA UMRIJET MISLITE DA JE OVAJ DUNJALUK VJEČAN MISLITE VJEČNO UŽIVATI,AL NEĆETE OSTAT ĆE SVE A TEŠKO SE ONIMA KOJI SU LAGALI VARALI ZAKIDALI OHOLILI SE.