fbpx

Porezna uprava FBiH izvršila 284 nadzora i utvrdila 84 radnika na crno

3 min. za čitanje

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u jučerašnja 284 inspekcijska nadzora u građevinskoj, ugostiteljskoj, trgovinskoj, pekarskoj i drugim uslužnim djelatnostima, zatekli su 84 radnika ‘nacrno’, četiri objekta bez nadležnog odobrenja za rad, tri porezna obveznika bez fiskalnog uređaja i 56 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, saopćeno je iz ove uprave.

Zbog utvrđenih nepravilnosti je zapečaćeno deset objekata i uručena 93 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama od 349.500 KM.

U dva slučaja su inspekcijski nadzori završeni uz asistenciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Porezna uprava poziva sudove da blagovremeno i u zakonom propisanom iznosu izriču sankcije kako bi imale brži i veći preventivni učinak.  Sankcija koja se brzo izriče, i kad je manja, ima veći učinak od veće sankcije koja se izriče nakon dužeg vremena. Izricanje sankcija nakon nekoliko godina i još u iznosu manjem od zakonskog minimuma ima mali vaspitni učinak na porezne obveznike i poštivanje zakona.

– Budite partner Porezne uprave u poštivanju poreznih propisa i smanjenju sive ekonomije – navela je Porezna uprava u saopćenju.

Porezni obveznici koji nisu blagovremeno podnijeli prijave poreza na dohodak i doprinosa pozivaju se da ih što prije podnesu i provjere ispravnost podnesenih Obrazaca MIP-1023 te da plate javne prihode.

Također, porezni obveznici kod kojih je najavljen inspekcijski nadzor, a koji nisu podnijeli sve porezne prijave, pozvani su da to urade što prije.

Porezna uprava poziva obveznike koji elektronski podnose njihove porezne prijave da elektronski vrše uvid u svoje sintetičke i analitičke porezne kartice i provjere svoja zaduženja i uplate javnih prihoda, za koje je nadležna Porezna uprava Federacije BiH.

Korištenjem ove usluge bit će sigurni jesu li njihova zaduženja i uplate tačne, racionalizirat će svoje poslovanje, olakšati i ubrzati komunikaciju s Poreznom upravom i omogućiti brže dobivanje uvjerenja o plaćenim obavezama, navedeno je također.

Pristup ovoj usluzi možete izvršiti na linku: http://www.pufbih.ba/v1/stranica/7  
Uputstvo za pristup svojoj kartici je na linku: http://pufbih.ba/v1/public/upload/files/Korisnicko_uputstvo_Sinteticka_i_Analiticka_kartica_eksternikorisnici.pdf .

Porezna uprava Federacije BiH poziva građane da putem portala: https://edoprinosi.fpu.gov.ba izvrše provjeru prijave u Jedinstveni sistem i provjeru uplate obaveznih doprinosa, a sve slučajeve neplaćanja doprinosa kao i saznanja o radu nacrno te druge nepravilnosti, mogu prijaviti i anonimno putem:

– e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba,

– SMS poruke na broj mobitela 061 724 610,

– besplatnog poziva na broj 080 020 333 i

– pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments