fbpx

Porast prodaje rezanog duhana na crnom tržištu u BiH

3 min. za čitanje

Na crnom tržištu Bosne i Hercegovine je znatan rast prodaje rezanog duhana, što je utvrđeno posljednjim istraživanjem. To je pokazatelj da nadležni moraju uložiti još više napora u borbi protiv nezakonite prodaje duhana i duhanskih proizvoda.

Upravo o tome će na online okruglom stolu, planiranom za sredinu sljedećeg mjeseca, govoriti domaći ekonomisti zajedno sa predstavnicima relevantnih državnih agencija.

Razmatrat će ključne rezultate nedavno provedenog istraživanja agencije za ispitivanje javnog mnijenja IPSOS, napredak aktivnosti na terenu, rezultate kampanje “Stop švercu” i moguća sistemska rješenja. Rezultati IPSOS-ovog istraživanja su pokazali sljedeće:

  • Rast ilegalne prodaje rezanog duhana u 2022. za 25 posto u odnosu na 2021. i skoro za 40 posto u odnosu na 2020. To je znatan rast ilegalne prodaje rezanog duhana;
  • Većina pušača koristi rezani duhan koji je kupljen upravo na crnom tržištu, a uglavnom ga kupuju na pijaci, od uličnih prodavača i poznanika;
  • Na crnom tržištu se i dalje prodaju cigarete, ali se njihov broj znatnije ne mijenja. Razlozi za to jesu i stalne aktivnosti institucija, prvenstveno Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), SIPA-e i Granične policije, u suzbijanju crnog tržišta.

Iz ovoga je jasno da je potrebno uložiti veće napore u borbi protiv ilegalne prodaje duhana. Po tom pitanju je prvenstvena odgovornost entitetskih institucija, što se odnosi na praćenje proizvodnje, otkupa, obrade i prerade duhana.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT Saša Grabovac je u nedavnom razgovoru za Klix.ba kazao da smatra da su primjetni pozitivni pomaci u suzbijanju ilegalne prodaje cigareta, ali je naglasio da je ipak rano proglasiti pobjedu protiv crnog tržišta koje uvijek pronalazi nove načine preživljavanja.

“Ono što sad uočavamo jeste rast nelegalne prodaje rezanog duhana i rast nelegalne prodaje duhanskih proizvoda putem interneta. Upravo zbog toga mora se u kontinuitetu i sinhronizirano raditi na suzbijanju crnog tržišta duhana i duhanskih proizvoda. To podrazumijeva strateški pristup na državnom i entitetskim nivoima, i to na način da se prvo primjenjuju državni i entitetski zakoni o duhanu kojim se uređuje proizvodnja, organizacija proizvodnje, otkup, obrada, prerada i promet sirovog duhana u listu te proizvodnja i promet duhanskih proizvoda”, kazao je Grabovac.

Zasluge u borbi protiv crnog tržišta cigareta pripadaju i građanima, a što im je omogućeno kroz kampanju UIO “Stop švercu” koja podrazumijeva anonimnu prijavu nezakonite prodaje koja je sveprisutna i na internetu. Poteškoće u borbi protiv nezakonite trgovine preko interneta predstavljaju tehnološki izazovi i neodgovarajuća zakonska rješenja.

Dobro je poznata činjenica da Bosna i Hercegovina gubi mnogo novca zbog crnog tržišta duhana i duhanskih proizvoda. U pitanju su stotine miliona KM koje su direktan gubitak građana. Riječ je o novcu koji je mogao biti iskorišten za osiguranje različitih javnih dobara. Osim toga, na gubitku je i privreda.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments